ЕК: Не бива да се финансират гранични огради с европейски пари

Войник охранява временна база край град Михалово, близо до полско-беларуската граница, Източна Полша.  [EPA-EFE / MARTIN DIVISEK]

Европейската комисия отстоява позицията си, че бюджетът на ЕС не трябва да финансира изграждането на огради, стени и бариери от бодлива тел по външните граници на ЕС, заяви служител на ЕС на пресконференция в понеделник, съобщи „Газета Виборча“.

Коментарът дойде, след като полските медии съобщиха, че балтийските държави и Полша може да използват средства от ЕС за изграждане на огради по границите си с Беларус, тъй като това не е забранено от законодателството на ЕС.

От Комисията подчертаха, че парите от бюджета могат да се прехвърлят към други форми на управление на границите, включително електронни системи за наблюдение или дори безпилотни самолети.

Бюджетът на ЕС за 2022 г., които бе приет в края на ноември, включва 25 милиона евро за „защита на границата на ЕС с Беларус“. Не беше уточнено обаче как ще бъдат изразходвани парите.

През октомври ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че „в Европейската комисия и в Европейския парламент са категорични, че няма да има финансиране на бодлива тел и стени“ с пари на ЕС.

Междувременно опитите за незаконно преминаване на полско-беларуската граница продължават. Има и инциденти като прояви на агресия срещу полски гранични служители.

Министерството на отбраната на Полша съобщи в Туитър в понеделник (6 декември), че причината за агресията на мигрантите срещу полските войници и полицаи на полско-беларуската граница може да е свързана с алкохола, който мигрантите получават от беларуските служби.

От началото на годината полската гранична охрана е регистрирала около 40 000 опита за нелегално пресичане на полско-беларуската граница.

Дипломати на Европейския съюз се споразумяха в сряда (1 декември) да добавят 28 физически и юридически лица към списъка със санкции срещу Беларус в отговор на предизвиканата от Минск мигрантска криза по границите на блока.

Брюксел обвинява режима на Александър Лукашенко, че организира „хибридна атака“ срещу ЕС, като примамва хиляди мигранти от Близкия изток към полската и литовската граница.

11 беларуски компании и 17 държавни служители бяха добавени в черния списък с ограничения за пътуване и запорирани авоари. В резултат на предишните санкции срещу беларуския режим списъкът вече съдържа близо 200 лица и компании.