Елена Йончева предложи механизъм за наблюдение на медиите в ЕС

Елена Йончева [Илияна Кирилова/в. "Сега"]

Нужно е да се създаде допълнителен механизъм за наблюдение на медиите отвъд Механизма за върховенство на закона, с който да се въведат стандарти и ако трябва, да се приемат законодателни европейски мерки. Това каза евродепутатът от БСП и групата на социалистите и демократите в Европарламента Елена Йончева при представянето на проектодоклад за свободата на медиите в ЕС.

Според българския евродепутат Европарламентът трябва да помисли и за други реакции на случващото се, като финансова подкрепа особено за разследващата журналистика и ефективен механизъм срещу монополизиране на медиите.

Темата бе първата точка в дневния ред на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европарламента. Във втората бе дебат със заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова за мониторинговия механизъм за България и Румъния, но преди това евродепутатът, представящ доклада, заяви, че проблемът с ударите по свободата на медиите се задълбочава в повечето страни от ЕС. Поне едно от изказванията в залата обаче бе силно свързано със ставащото в България.

Според Магдалена Адамович медиите биват превземани от управляващите партии, извършва се социално инженерство за политически цели, разпространява се дезинформация и език на омразата с цел завземане или запазване на властта и това се наблюдава все по-често. Заплахи за медиите се наблюдават по целия свят, по време на пандемията от COVID-19 обстановката допълнително се влоши. Нарастват случаите на насилие срещу журналисти, посочи Адамович, цитирана от БТА.

Рамона Стругариу (Обнови Европа) даде България за пример за постоянно влошаване на състоянието на медиите. Тя заяви, че е видяла от нашата страна кадри с журналисти, нападани от полицията с палки, газ, дори задържани с белезници. Окървавени лица на журналисти и протестиращи нямат място в Европа и по света. Призовавам виновниците за тези събития в България да понесат отговорност, добави тя.

Алис Кунке (Зелени) предложи въвеждане на механизъм за оказване на бърза подкрепа за журналисти, поискали защита. Лусиа Николсонова (Европейски консерватори и реформатори) заяви, че в Централна и Източна Европа състоянието на медиите не е никак добро. Обществените медии са под влиянието на управляващите, а частните – на олигарси и мафия, добави тя. Обществото все повече е под влиянието на дезинформацията, допълни Николсонова.