Елизабет II: Не бъдете егоисти, ваксинирайте се

Британската кралица Елизабет II на посещение в централата на British Airways  в Лондон, Великобритания, 23 май 2019 г. [Facundo Arrizabalaga / EPA / EFE]

94-годишната британска кралица Елизабет, която миналия месец се ваксинира срещу COVID-19, насърчи обществеността да последва примера й. Тя заяви, че не боли и тези, които са скептични към ваксините, трябва да мислят и за другите.

Кралицата и нейният 99-годишен съпруг принц Филип, който в момента е в болница с инфекция, различна от COVID, бяха ваксинирани от личния си лекар в  замъка Уиндзор.

Напредналата им възраст ги постави в приоритетната първа група за ваксинация.

“След като сте имунизирани, вече се чувствате  защитени, което според мен е много важно и доколкото разбрах, е напълно безвредно”, каза кралицата във видео разговор със здравни служители, които следят ваксинацията в четирите държави на Обединеното кралство.

“Стана много бързо и получих много писма от хора, които са много изненадани лесно се случва всичко. Инжекцията изобщо не боли “, добави тя, като оприличи вируса на чума.

Повече от 18,6 милиона британци вече са получили първата си доза срещу COVID-19, а известни личности, включително певецът Елтън Джон и актьорът Майкъл Кейн, са се присъединили към кампании, които насърчават хората да се ваксинират.

Британският здравен министър заяви тази седмица, че между 11% и 15% от обществеността се колебае да се имунизира, като тази тенденция е най-застъпена  сред етническите малцинствени групи. Причината са конспиративни теории, които се разпространяват за ваксините в цял свят.

“Очевидно е много трудно за хора, които никога не са били ваксинирани,  да мислят за други, освен за себе си“, казва кралицата, която описва въвеждането на британската ваксинация, една от най-бързите в света, а резултатите като “забележителни”.

Други членове на кралското семейство, включително престолонаследникът принц Чарлз и синът му принц Уилям, посетиха няколко центъра за ваксинация през последните две седмици, за да благодарят на персонала и доброволците за тяхната работа.

В същото време обаче семейството е загрижено за здравето на принц Филип, херцогът на Единбург, който беше приет в лондонска болница миналата седмица, където се лекува от неуточнена инфекция. 

Принц Филип, който навършва 100 години през юни, се е чувствал комфортно и е реагирал добре на лечението, но вероятно ще остане в болница няколко дни. Във вторник херцогът и най-малкият син на кралицата принц Едуард съобщи, че баща му се чувства “много добре”.