ЕМА: Ваксините срещу COVID са безопасни по време на бременност

mRNA ваксините са безопасни за бременни жени, според Европейската агенция по лекарствата. Снимка: Shutterstock, siam.pukkato

Проучвания върху бременни жени установиха, че двете най-широко използвани ваксини срещу COVID не представляват риск за майките или бебетата, съобщи Европейският регулатор по лекарствата във вторник (18 януари).

Изследвания, включващи около 65 000 жени, показаха „нарастващи доказателства“, че ваксините на Пфайзер и Модерна не причиняват усложнения при бременност, съобщиха от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Ваксините също така осигуряват повишена защита срещу хоспитализация и смърт, особено в края на бременността, посочиха от ЕМА.

„Прегледът не откри никакви признаци за повишен риск от усложнения при бременност, спонтанни аборти, преждевременни раждания или неблагоприятни ефекти при неродените бебета след ваксинация с mRNA COVID-19“, се казва в изявление на EMA.

Пфайзер и Модерна използват нова mRNA технология.

Базираният в Амстердам регулатор съобщи, че е извършил „подробен преглед на няколко проучвания“, включващи около 65 000 бременности на различни етапи.

„Прегледът предполага, че ползите от получаването на mRNA COVID-19 ваксини по време на бременност надвишават всички възможни рискове за бъдещите майки и неродените бебета“, се казва в него.

Бременността е била свързана с по-висок риск от тежък COVID през втория и третия триместър, така че бъдещите майки трябва да се ваксинират, се казва в проучването.

EMA заяви, че ще прегледа данните за другите ваксини, които е разрешила, „когато станат достъпни“.

Подобрени ваксини

Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз посочи също, че фармацевтичните компании трябва да работят върху повече от една подобрена ваксина срещу COVID-19, съобразена с бързо разпростаняващия се вариант Омикрон и версии на ваксини, които се справят с комбинация от варианти.

„Това, което чуваме и от други регулаторни агенции, е, че е важно да не се изключват никакви опции“, каза ръководителят на стратегията за ваксините на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери на брифинг за медиите във вторник.

Срес създателите на ваксини, които работят върху нови версии, за да се справят с Омикрон, който изтласква варианта Делта в много региони по света, са Байонтех- Пфайзер, Модерна и Астра Зенека и Оксфордския университет.

Главният изпълнителен директор на Байонтех Угур Шахин миналата седмица постави под въпрос необходимостта от разработване на продукти, пригодени за други варианти освен Омикрон, тъй като имунитетът срещу Омикрон вероятно ще осигури защита срещу предишните варианти на вируса.

„Инфекцията с Омикрон и ваксината срещу Омикрон с голяма вероятност ще засилят имунните реакции срещу всички съществуващи варианти“, посочи Шахин в разговор с анализатор като част от виртуалната конференция за здравеопазване на J.P.Morgan.