ЕП може да одобри „зеления“ пропуск през юни

Председателят на парламентарната комисия Хуан Фернандо Лопес Агилар каза, че здравният сертификат може да бъде одобрен по време на сесията от 7 до 10 юни.  [European Parliament]

Европейският парламент ще бъде готов да ратифицира зеления дигитален сертификат  на ЕС през юни, заяви ключов депутат в понеделник. Този ход ще проправи пътя за по-свободни пътувания през летния сезон, на което туристическите държави толкова много разчитат.

Предложеният сертификат, в който ще бъде отбелязано дали пътуващия е ваксиниран, тестван или преболедувал, беше представен този месец от Европейската комисия. Това се случи по настояване на страните, които разчитат на туризма и се надяват чрез тази мярка  да спасят икономиките си.

Целта му е да улесни пътуването на тези, които са били ваксинирани срещу коронавирус, имат отрицателен тест от или вече са преболедували.

Евродепутатите се споразумяха миналата седмица да ускорят разглеждането на „зеления сертификат“, за да помогнат за ускоряване на процеса на одобрение, който може да отнеме много месеци или дори години.

Шефът на парламентарната комисия Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви, че е определен срок, който да го „придвижи напред“ и че документът може да бъде одобрен по време на сесията от 7 до 10 юни.

Лопес Агилар, който отговаря за договарянето на предложението от името на Парламента, настоя, че трябва да се осигури защитата на личните данни и трябва да има „краен срок“, който указва колко дълго ще бъде необходим пропускът.

Ако парламентът подкрепи този ход, той ще трябва да бъде официално подписан от Европейския съвет, който представлява страните членки.

Комисията заяви, че се надява това да се случи до юни.

Планът обаче се сблъска със съпротивата на някои столици, най-вече заради опасенията за дискриминация срещу онези, които все още чакат ваксина. Проблемът е, че кампанията за имунизация се забави и графиците в повечето страни членки много изостават.

Планът може да се забави

Въпреки надеждите на Европарламента, зеленият дигитален сертификат за пътуване в ЕС най-вероятно няма да бъде въведен преди начало на активния туристически сезон през месец юли, разкриха дипломатически източници пред EURACTIV. Основната причина е, че проектът е изправен пред редица предизвикателства заради различната инфраструктура в страните от ЕС.

“Оперативната съвместимост на проекта е трудна задача“, коментираха дипломатически източници.

Друга причина е законодателният процес, който трябва да се следва, тъй като зеленият пропуск на ЕС е предложение за регламент и следователно трябва да премине и през националните парламенти.

Не на последно място, държавите-членки на ЕС също трябва да вземат решение за въвеждането му. Има държави, които желаят да го използват само за пътуване, докато други  искат да разширят обхвата от дейности, като например да служи за влизане в  музей или кино.