ЕП: Няма бюджет, ако не спрете парите на корумпираните правителства

Заседание на държавните ръководители на 1 октомври. Снимка: European Parliament

Евродепутатите ще разгледат в понеделник, следващата седмица, предложението на Европейската комисия, включващо пакет на стойност от общо 1,85 трилиона евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС. В него влиза и Фондът за възстановяване на икономиките на съюза, които са засегнати тежко от коронавирусната пандемия, за 750 млрд. евро.

Във връзка с текущите преговори, евродепутатите ще отправят предупреждение, че не са съгласни с разводняването на предложения механизъм, който следва да обвърже финансирането от ЕС със спазването на принципите на правовата държава.

Според евродепутатите е важно да се  напомни на държавите членки, че Евроарламентът ще се съгласи с параметрите на дългосрочния бюджет само ако е налице конкретен механизъм за условност, свързана с върховенството на закона. Той ще позволи намаляване или спиране на финансирането от ЕС, ако дадена държава членка не спазва принципите на правовата държава.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС не са успели да се справят с плана за погасяване на задълженията във връзка с инструмента за възстановяване. Затова ЕП припомня, че ако не се въведат допълнителни съкращения на европейските програми, или увеличаване на вноските на държавите членки, създаването на нови собствени ресурси е единственият метод на погасяване. Собствените ресурси могат да дойдат от „зелен данък“ за замърсителите на околната среда и по-високи данъци за технологичните компании.

Председателят на Европейския парламент направи изявление в началото на срещата на върха на 1-2 октомври, като подчерта, че в крайна сметка Брюксел трябва да отговори на очакванията на хората.

Той изтъкна нуждата от възстановяване на единния пазар след кризата с коронавируса, рестартиране на икономиката и създаване на работни места, намаляване на социално-икономическите неравенства и посрещане на нуждите на най-уязвимите хора.

Председателят на Парламента отправи критики за „неприемливите забавяния в процеса на вземане на решения“ за имиграцията. Той определи пакта за миграцията и предоставянето на убежище, предложен от Комисията на 23 септември, като „стъпка напред“ и подчерта, че Парламентът е готов на преговори със Съвета и с германското председателство.

По повод на течащите преговори за дългосрочния бюджет на ЕС Сасоли изтъкна нуждата от предложения на масата, защото „към момента предложенията, които се обсъждат, идват от Парламента“.

„Искам да бъда много ясен, защото някои направени твърдения са напълно неприемливи: Парламентът не пречи на нищо. Нашите искания са в интерес на европейските граждани. Забавянията се дължат на липсата на насрещни предложения от Съвета“, категоричен бе Давид Сасоли.

Той прикани германското председателство да направи конструктивни предложения по три основни въпроса: осигуряване на финансирането за стратегически програми; гаранции, че разходите по плана за възстановяване ще бъдат покрити от нови източници на приходи в бюджета, а не от гражданите; и включване на механизъм, свързващ получаването на средства от страните членки със зачитането на върховенството на закона.