ЕП осъди китайското влияние и „модерното робство“ в Сърбия

Душовете, използвани от виетнамските работници, работещи за фабриката за гуми Linglong в сръбския град Зренянин. [A-1 „Инициатива за икономически и социални права“]

Евродепутатите осъдиха в четвъртък (16 декември) „модерното робство“ в Сърбия, по-специално докладите за принудителен труд в китайската фабрика за гуми Linglong в град Зренянин. Беше приета резолюция, подкрепена от всички основни политически групи, която заклеймява китайското влияние.

Резолюцията, приета с 586 гласа „за“ и 53 „против“, изразява загриженост за нарастващото влияние на Китай в Сърбия и в страните от Западните Балкани.

Евродепутатите са загрижени за условията на труд във фабриката за гуми Linglong и призовават сръбските власти „да разследват внимателно случая и да гарантират спазването на основните права на човека във фабриката“.

Китай инвестира милиарди в Сърбия през последните години с надеждата да разшири своето икономическо влияние в Западните Балкани.

Белград многократно е обвиняван, че е дал голяма свобода на китайските компании за начина, по който управляват дейността си.

През ноември в доклад на сръбската неправителствена организация A-11 „Инициатива за икономически и социални права“  се посочва, че около 500 работници от Виетнам са пристигнали в Зренянин между март и май тази година.

Съобщава се за лоши условия на труд, включително липса на трудови права и незачитане на местните трудови закони, нещо, което сръбското правителство заклейми като „нищо повече от лична атака срещу страната“.

Работниците са влезли в страната от Виетнам чрез агенция, която таксува на работниците между 2200 и 4000 долара за своите услуги, включително транспорт, визи и настаняване. Твърди се, че те са били наети от China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. LTD, със споразумение, което не включва начална дата на договора, а плащанията са „на ръка“.

Сръбските лидери отхвърлиха обвиненията в злоупотреби в китайската фабрика.

Миналия месец група евродепутати призова за „незабавни действия за прекратяване на съвременното робство в Сърбия“. Призивът бързо събра широка подкрепа в Европейския парламент.

В същото време започнаха масови протести в Сърбия срещу минния проект на Рио Тинто и новото законодателство за отчуждаване и референдуми, както и възмущение след решението на Европейската комисия да отвори нова преговорна глава за присъединяване със Сърбия.

Евродепутатът Виола фон Рамон-Таубадел (Зелените, Германия) заяви, че вместо да отваря новата глава за присъединяване, ЕС трябва да подкрепи продемократичните гласове в Сърбия и да им покаже, че ЕС не е готов да направи компромис със своите стандарти.

Евродепутатът Тонино Пикула (С&Д, Хърватия) каза, че е „срамно, че трябва да говорим за робския труд и трафика на хора в страна, която се стреми да се присъедини към ЕС“.

Според Пикула е „ирония“, че решението за откриване на „Зелена глава“ в присъединителните преговори със Сърбия съвпадна с масови протести срещу законодателно предложение на правителството, „което би застрашило опасно околната среда и ще навреди на здравето на гражданите“.

Резолюцията заклеймява влошаването на свободата на медиите, сплашването и дори речта на омразата към членове на парламентарната опозиция, независими интелектуалци, неправителствени организации, журналисти и гражданско общество.

Прославянето на военнопрестъпниците в Сърбия беше друг въпрос, повдигнат от евродепутатите.

„Друг източник на безпокойство за нас е изображение на осъдения военнопрестъпник Ратко Младич върху сграда в Белград, който властите досега не са искали да премахнат“, каза Пикула.

Според съобщенията рисунката върху стена в Белград, прославяща военнопрестъпника Ратко Младич, се охранява от млади мъже с качулки и се почиства редовно. По всичко личи, че  никой от властта няма волята или смелостта да я премахне.

Мнозина виждат в това символичен момент при определянето на образа, който Сърбия иска да покаже на света след конфликтите от 90-те години.