ЕП отхвърли създаване на „Европейска суперлига“, независима от УЕФА

Томаш Франковски (вляво) играе срещу Реал Мадрид в третия кръг на Шампионската лига през 2004 г. Днес Франковски е евродепутат и се противопоставя на плановете на Реал Мадрид и други водещи европейски клубове да организират състезание, което е независимо от УЕФА. [EPA/Jacek Bednarczyk]

Проектът „Европейска суперлига“ се смята за заплаха за европейската солидарност и приобщаване в спорта. Това се казва  в резолюция, която бе приета от Европейския парламент във вторник (23 ноември).

Проектът е план на дванадесет от най-големите европейски футболни клубове за създаване на ново състезание, което е организирано независимо от УЕФА. Планът предизвика шум във футболния свят, когато беше представен през април.

Бившият професионален футболист, а сега е евродепутат, Томаш Франковски изготви резолюция срещу проекта „Европейска суперлига“. Петстотин деветдесет и седем членове на парламента гласуваха в подкрепа на неговото предложение, 36 бяха против,  а 55 се въздържаха.

„В Европа спортът трябва да се основава на принципите на солидарност и приобщаване с открити състезания“, каза Франковски пред EURACTIV преди гласуването в парламента.

В дните преди гласуването организаторите на „Европейската суперлига“ се опитаха да получат подкрепа, като обвиниха УЕФА в конфликт на интереси и нарушаване на законодателството на ЕС за конкуренцията.

Докладът на Франковски, който Европейският парламент одобри, изрично се противопоставя на „отцепнически състезания“ като „Европейската суперлига“. Той твърди, че това би застрашило европейското измерение в спорта.

„Това е начинът, по който спортът, а не само футболът, е организиран в Европа и за това има основателни причини. Търговският успех на елитния спорт се използва за финансиране на масов спорт, програми за развитие и по-малко печеливши състезания. Ако позволим на нивото на търговския елит да се откъсне от останалите, цялата пирамида и система се рушат”, каза той пред EURACTIV.

Флорентино Перес, президент на Реал Мадрид и поддръжник на „Европейската лига“, твърди, че тя няма да доведе до „откъсване“ и „напълно уважава националните лиги“.

Спонсорите на отборите, които подкрепят „Европейската суперлига“ също реагираха с разочарование след вота в Европейския парламент.

„Няма друго обстоятелство в Европа, при което на монополистичен частен регулатор като УЕФА, базиран извън Европейския съюз, да позволено да бъде единственият, доминиращ оператор“, казаха спонсорите Анас Лаграри и Джон Хан в изявление. Те се позоваха на факта, че УЕФА е базирана в Швейцария, а не в ЕС.

Заместник-председателят на Комисията, Маргаритис Схинас, не е съгласен. В изказване пред евродепутатите в понеделник (22 ноември), той се застъпи за „европейски модел на спорта, който дава приоритет на солидарността и устойчивостта, а не на печалбата и властта“. Той разкритикува опита на „Европейската суперлига“ за отцепване и увери парламента в подкрепата на Комисията.

„Ние от Европейската комисия сме ангажирани да защитаваме европейския спортен модел, какъвто го познаваме и какъвто го харесваме“, каза той.

Най-важното е, че Комисията е и най-важният орган за прилагане на конкуренцията в ЕС. Но Схинас не отговоря за конкуренцията.

През 2017 г. Комисията се произнесе срещу Международния съюз по кънки, след като наложи санкции на двама нидерландски състезатели за участие в състезание, което съюзът не е разрешил.

Съдът на ЕС скоро ще се произнесе дали монополът на УЕФА е допустим според правото на ЕС или не, тъй като съдът в Мадрид поиска становище по въпроса.

Междувременно Франковски не отрича монополното положение на УЕФА. „Разбира се, тези „монополи“ трябва да бъдат контролирани и да идват със строги условия“, аргументира се той.

Според него в момента има „страхотна възможност за заинтересованите страни от европейския футбол да обсъдят бъдещето на цялата футболна пирамида в Европа“.