ЕП подкрепи Чехия и призова ЕС да изгони руски дипломати

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел присъства на дебата за Русия по време на пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел, Белгия, 28 април 2021 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Европейският парламент прие в четвъртък резолюция, която призовава страните от ЕС да координират експулсирането на руски дипломати в отговор на експлозията в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г. в Чехия.

Според чешките тайни служби в инцидента, при който загинаха двама работници, са участвали руски агенти на Главното разузнавателно управление.

Резолюцията, която бе приета с мнозинство от 569 от 682 евродепутати от всички основни политически групи в парламента, осъди руските заплахи, насочени към Чехия в сегашния дипломатически конфликт.

Евродепутатите призоваха и за по-строги санкции заради агресивното поведение на Москва, включително струпването на хиляди войници близо до украинската граница.

„Ако военното струпване доведе до нашествие в Украйна от страна на Русия, ЕС трябва ясно да заяви, че последствията от подобно нарушение на международното право и нормите ще бъдат тежки“, изразиха съгласие евродепутатите.

Според тях подобен сценарий трябва да доведе до незабавно спиране на вноса на нефт и газ от Русия в ЕС, изключване на Русия от платежната система SWIFT и замразяване на активи, както и отмяна на визите за Европа на всички олигарси, свързани с руските власти.

Резолюцията призовава ЕС да намали зависимостта от руската енергия, да спре строителството на газопровода „Северен поток 2“ и да не позволи на руската компания „Росатом“ да строи атомни централи в ЕС.

Чешкото правителство вече реши, че „Росатом“ няма да бъде поканен да участва в планирания търг за нови реактори на атомната централа „Дуковани“.

Парламентът също така отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, чиито присъди са политически мотивирани и противоречат на международните задължения на Русия в областта на правата на човека. В текста се напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълна отговорност за здравето и телесната неприкосновеност на Алексей Навални и трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Словакия, Румъния и балтийските страни вече изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Чехия. България започна разгорещен спор с Русия, отчасти поради разследванията на подобни експлозии на българска земя.