ЕП се отказва от патентите на коронавирусните ваксини, Комисията е против

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пленарна сесия в Европейския парламент в Страсбург. [EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL]

Европейският парламент одобри в сряда (9 юни) резолюция, която призовава за временно отказване от патентите за ваксини срещу COVID-19, а Европейската комисия остава твърдо против подобни мерки. Комисията обяви, че има различни планове за ускоряване на разпространението на ваксините в световен мащаб.

Парламентът гласува в подкрепа на отказа от правата на интелектуална собственост на ваксини срещу COVID-19  с 355 гласа “за”, 263 гласа “против” и 71 гласа “въздържал се”,

Гласуването дойде след дебат за това дали Европейският съюз трябва да подкрепи  страни като Южна Африка и Индия в призива им за отказ от правата на интелектуална собственост в контекста на Световната търговска организация (СТО).

Членовете на Европейския парламент бяха до голяма степен разделени: докато някои призоваха Комисията да подкрепи отказа, други, особено от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), заявиха, че това няма да ускори снабдяването с ваксини  и ще навреди на иновациите.

Законодателите в търговската комисия на Европейския парламент изразиха позицията си за освобождаване от отговорност на 25 май, след като приеха доклад за свързаните с търговията аспекти и последиците от пандемията.

Докладът призовава ЕС да се ангажира с конструктивни преговори със СТО за временно отказване от защитата на интелектуалната собственост на ваксини срещу COVID-19, за да се гарантира, че страните не са изправени пред ответни мерки за нарушения на патенти.

В пленарната сесия в сряда германският евродепутат Ска Келер, съпредседател на Зелените, които са основните организатори на инициативата заедно със социалистите и левите групи, подчерта, че въпреки усилията за ваксинация на ЕС, “никога не трябва да забравяме, че много страни в световен мащаб едва ли имат достъп до ваксини”.

“Лозунгът, че никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност най-накрая трябва да придобие реален смисъл“, каза Келер, като подчерта, че даренията на финансови средства и ваксини не са достатъчни. Производството също трябва да се увеличи.

Според лидера на Зелените един от инструментите за постигане на напредък и засилване на производството на ваксини в световен мащаб е временният отказ от патентите, както и задължителното лицензиране и споделяне на знания и опит между страните.

Отказът ще обхване четири раздела от споразумението – авторско право и сродни права, промишлени дизайни, патенти и защита на неразкрита информация.

Комисията е против

Изпълнителната власт на ЕС обаче не споделя същото мнение. Тъй като  администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепи идеята за отказ от патентите през май, Комисията първоначално заяви, че ще остане отворена за дискусии по въпроса.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обаче подчерта в сряда пред европейските законодатели, че правата на интелектуална собственост трябва да останат защитени, за да осигурят необходимия трансфер на технологии и ноу-хау при извънредни ситуации.

“Искам да бъда много ясна: интелектуалната собственост трябва да бъде защитена, защото това е идеята, която стои зад пробива и запазва стимулите за иновации в научноизследователската и развойната дейност“, каза тя.

Доброволните лицензи, добави фон дер Лайен,  са най-ефективният начин за улесняване на разширяването на производството, но по време на извънредни ситуации, като тази пандемия, задължителното лицензиране трябва да се използва като “легитимен инструмент“ за увеличаване на производството.

Комисията е внесла предложение в СТО компаниите да имат отворени вериги за доставки, като насърчават производството и задължителните лицензи, вместо да се отказват от правата на интелектуална собственост.

Мотивите на Комисията за това алтернативно предложение бяха, че основният проблем за увеличаване на производството на ваксини е недостатъчният производствен капацитет, а не патентите.

“Заедно със СТО искаме да изясним и опростим използването на задължително лицензиране по време на извънредни ситуации в страната“, каза фон дер Лайен, като подчерта необходимостта от технологии, квалифициран персонал и инфраструктура.

“Простото отказване от правата на интелектуална собственост няма да ни отведе там, където очакваме. Всъщност чрез сътрудничество и, ако е необходимо, чрез задължително лицензиране, ние подобряваме трансфера на технологии. Патентът не разказва цялата история, патентът обяснява част от производствения процес“,  каза председателят на Комисията.