„Дивангейт“: Ердоган и Шарл Мишел седят, Фон дер Лайен стои права

"Ъъъ", измърмори председателят на Комисията, докато се чудеше къде да отиде. [Twitter @TelePolitics]

Европейската комисия се сблъска в сряда с дипломатическо предизвикателство, като при посещението в Турция председателят на ЕК Урусла фон дер Лайен бе оставена права, докато Ердоган и председателят на Европейският съвет Шарл Мишел заеха единствените две кресла в помещението, за да се снимат.

Видео от срещата във вторник в Анкара показва, че Фон дер Лайен е ядосана, защото турският лидер и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел Ердоган заемат единствените два стола пред знамената за снимка.

“Ъъъ”, промърмори бившият германски министър на отбраната, като изглеждаше несигурна къде да отиде.

В крайна сметка тя седна на дивана, малко по-далеч от колегите си, срещу турския външен министър.

Говорител на комисията посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор.

“Председателят на комисията беше явно изненадана“, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер, като настоя, че Фон дер Лайен е трябвало да бъде третирана “точно по същия начин“ като Мишел.

“Тя смята, че тези въпроси са важни и трябва да бъдат разгледани по подходящ начин”, каза Мамер.

“Дивангейт” дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се стремят да възстановят връзките си, въпреки опасенията, че Анкара неглежира защитата на жените.

Ердоган ядоса Брюксел преди посещението на ръководителите на блока, като обяви, че оттегля Турция от глобалната Истанбулска конвенция за предотвратяване на насилието над жени и деца.

В изказване след срещата с турския лидер Фон дер Лайен подчерта,
че “въпросите на правата на човека не подлежат на обсъждане“.

“Дълбоко съм притеснена от факта, че Турция се оттегли от Истанбулската
конвенция“, каза тя.

“Тук става въпрос за защита на жените и за защита на децата срещу насилие
и това очевидно е грешен сигнал в момента.“, коментира шефът на Еврокомисията.

Говорителят Мамер каза, че проблемът около мястото на фон дер Лайен по време на срещата с Ердоган е “изострил фокуса й върху въпроса“.

Председателят на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент, заяви говорителят.

Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола, добави говорителят.

“Първо се оттеглят от Истанбулската конвенция, а сега оставят председателя на Европейската комисия без място на официално посещение”, коментира той.

“Срамно”, написа испанският член на Европейския парламент Ираксте Грасиа Прес.

Германският евродепутат Сергей Лагодински писа за посещението на Фон дер Лайен, че има нов термин за “отношенията между ЕС и Турция“.

Но не цялата ярост беше насочена към турската страна.

Нидерландската евродепутатка Софи инд Велд попита защо Мишел е “мълчал“, докато колежката му е стояла права.

Говорителят отбеляза, че през юни Европейския съвет ще обсъди отношенията с Турция. Той допълни, че вероятно дотогава ЕК ще предложи споразумението с Турция за миграцията да продължи с допълнително финансиране. Целта на срещата не беше да се решат открити въпроси, а турският президент да чуе лично очакванията на ЕС, поясни говорителят.