Ердоган обсъжда с Лукашенко инвазията на Русия в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори по време на съвместен брифинг с украинския президент (не е на снимката) след разговорите им в Мариинския дворец в Киев, Украйна, 3 февруари 2022 г. Турският президент пристигна в Украйна, за да се срещне с висши украински служители на фона на ескалацията на Украйно-руската граница.  EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

От администрацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган съобщиха рано във вторник (1 март), че той е провел телефонен разговор с колегата си от Беларус Александър Лукашенко, за да обсъди развитието на руската инвазия в Украйна.

Двамата премиери обсъдиха преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна, съобщиха от офиса на Ердоган. Преговорите не успяха да постигнат пробив в понеделник и преговарящите не казаха кога ще се проведе нов кръг.

От кабинета на Ердоган посочиха, че той е казал на Лукашенко, че Турция ще продължи да полага усилия за спиране на войната и възстановяване на мира. Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“.

Докато изграждаше близки връзки с Русия в областта на енергетиката и отбраната, Анкара продаде дронове на Украйна и подписа сделка за съвместно производство, което ядоса Москва.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова руски и украински колеги за прекратяване на огъня и преговори, на които Ердоган предложи да бъде домакин.

Турският лидер каза в понеделник, че страната му не може да се откаже от връзките си с Русия или Украйна, като добави, че Анкара ще приложи пакт за преминаване през проливи в турски води, водещи към Черно море, за да предотврати ескалация на войната.

Значението на термина „война“

Украйна поиска от Турция да затвори проливите Босфора и Дарданелите за руски кораби.

Съюзникът в НАТО Турция в неделя нарече инвазията на Русия „война“, което й позволява да се позовава на международно споразумение от 1936 г., което ще ограничи преминаването на някои руски кораби от турските проливи.

Това може да ограничи способността на руските военноморски сили да атакуват украинското черноморско крайбрежие, въпреки че всичко зависи от дребния шрифт в Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.

Споразумението позволява на Турция да ограничи военноморския транзит през проливите Дарданели и Босфора по време на война, но има клауза за освобождаване на кораби, които се връщат в базата си.

Най-малко четири руски кораба в момента чакат решението на Турция, за да  преминат от Средиземно море.

Съобщава се, че два от тях – фрегата и разрушител, официално са поискали да преминат още тази седмица. Те твърдят, че базите им са в Черно море, което оставя Турция с вързани ръце.

Турция по-рано предложи да посредничи в кризата между Русия и Украйна. Тя има общи морски граници с двете страни и  добри отношения с тях.

Лукашенко се включи във военното нападение на руския президент Владимир Путин срещу Украйна, след като по-рано изигра ролята на посредник между двете съседки.

Миналата седмица той каза, че войски от Беларус могат да участват във военната операция на Русия срещу Украйна, ако е необходимо.