Ердоган открито се намесва в българската вътрешна политика

Турският президент Реджеп Ердоган в обръщението си към ДПС

Турският президент Реджеп Ердоган вече открито се намесва в българската вътрешна политика.  Това коментираха пред EURACTIV бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин и политологът от “Галъп” Първан Симеонов.

На 12 декември Ердоган, в качеството си на турски президент, изпрати безпрецедентно видеообръщение към партийната конференция на ДПС, която избра Мустафа Карадайъ за нов лидерски мандат.

“Уважаеми членове на Движението за права и свобода, скъпи братя и сестри, поздравявам ви с най-сърдечни чувства на обич и копнеж”, заяви Ердоган. Той добави: “Виждаме, че под председателството на моя скъп приятел Бойко Борисов България се справя с кризата, породена от пандемията. Изхождайки от разбирането, че приятел в нужда се познава, Турция също оказва подкрепа, според силите си, на приятелските и братските народи.”

Ивайло Калфин припомня, че досега ДПС имаше сложни отношения с Турция, особено в лицето на Ердоган. “Самото приветствие на Ердоган към форума на ДПС е събитие. ДПС е опозиция, но имат лостове за влияние върху правителството и очевидно ги използват. Партията има нужда от ясно присъствие във властта и подкрепата, която идва от Турция, по-скоро им дава възможност за по-висок резултат на изборите и по-силни инструменти, за да преговарят за бъдеща коалиция”, смята бившият външен министър.

Първан Симеонов също казва, че Ердоган се опитва да се позиционира като фактор в българската вътрешна политика, което е нещо е новост. “ДПС беше отявлен противник на Ердоган години наред, а сега това изявление на Ердоган бе разпространено на държавно ниво. Става дума за обръщение на  турския президент към партия. Топката е висока”, коментира политологът.

Коалиция ГЕРБ-ДПС, а Пеевски?

По думите му Ердоган назовава конкретно ДПС и Борисов, което очертаване на потенциално политическо пространство.

“В някои умове се легитимира идеята за някакво сътрудничество между ДПС и Борисов. Прави впечатление отсъствието на Делян Пеевски от дебата. Появява се една много мощна спекулация в момента, че е възможно бизнес крилото в ДПС да загуби почва под краката си за сметка на политическото крило, което ще бъде подсилено от това изявление на Ердоган”, казва Симеонов.

Според него конкретното измерение на подкрепата от Турция ще е консолидиране на електорат зад ДПС, защото партията не е в най-добрата си форма от години.

Червена лампа трябва да светне

“Но трябва да си даваме сметка за още нещо. В случая говори Ердоган, който е представител на една страна, която е с доста криволичещо поведение, и това придава международно измерение на събитията. Особено на фона на конфликта в Кавказ. Много сериозната червена лампа е, че когато днешна Турция се обърне към някой регион. Това означава, че тя търси реализацията на някакъв свой интерес  там. Не бива да сме особено спокойни от това, което се случва заради региона, в който живеем”, предупреждава политологът.

По думите му Ердоган и досега е можел да разчита на Борисов в Европа, което означава, че няма нужда да го осветява по този начин сега. “Така че жестът е вътрешнополитически”, казва Симеонов.

Ние сме техен интерес

Ивайло Калфин също смята, че на поздравлението на Ердоган трябва да се гледа през фокуса на двустранните отношения.

“Това, че Борисов представлява Ердоган в ЕС, Ердоган го каза в прав текст преди години. Той каза, че се радва, че неговият приятел Борисов е гласът на Турция в ЕС. По-ясно от това няма как да се каже. Със сегашното си приветствие към ДПС Ердоган на практика повтаря същото”, коментира Калфин.

И допълни: “Ердоган, когато стана президент, развиваше теорията за влиянието върху бившата Османска империя и твърдеше, че всички държави, които са били част от нея, са зона на интерес на Турция, което идва естествено по исторически причини. Така че отношението му към България продължава да запазва тази гледна точка на бившия владетел, който гледа към своите територии.”

Според Калфин за Ердоган намесата във вътрешната политика на България вероятно изглежда като нещо нормално.

Ердоган тежи около 200 хиляди гласа, засега

Ивайло Калфин казва, че влиянието на Ердоган тежи около 200 хиляди гласа, които могат да бъдат решаващи на парламентарните избори през март, особено ако има ниска активност.

“Ердоган си позволява да се намесва, бащински подрежда вътрешните коалиции в страната. Той може да влияе на изборите в България по два канала. Единият са етническите турци в България, за които неговото мнение би било някакъв силен референт, но не мога да кажа, че те биха го последвали автоматично. По-силният инструмент са българските изселници в Турция”, обяснява бившият външен министър.

Той напомня, че върху българските изселници и при предишни избори са използвани различни инструменти като стимули и натиск, които отразяват и начина, по който се прави турската вътрешна политика.

Първан Симеонов гледа на това изявление по-строго като на геополитически риск за България.

“Ако една част от българските граждани започне да припознава не София, а една друга столица, което не е така и благодарение на ДПС, ние можем да навлезем в нов етап от най-новата ни история. Нека не забравяме, че Доган не е вечен, нали? А той е възпиращ механизъм на интересите на Анкара в страната. Големият въпрос накъде ще гледа тази значителна част от българските граждани в идните десетилетия: Дали към българската политика или някъде другаде”, казва Симеонов. Той предупреждава, че ДПС не бива да бъде изключвана от българската политическа тъкан, въпреки че партията “носи вината за собствената си демонизация”.

Двете крила в ДПС и Борисов

Политологът от “Галъп” говори и за проблемите, които Ердоган може да създаде и вътре в ДПС.

“Изявлението на Ердоган е предизвикателство и за самото ДПС. Партията го посрещна с известна хладина, защото Ердоган им каза да се разберат с този (Борисов), на когото те искаха оставката. Връзката между ДПС и Борисов досега беше осъществявана от бизнес крилото в ДПС, а рамо от Ердоган получи политическото крило, което съвсем искрено искаше оставката на премиера. Големият въпрос е какво ще се случи с бизнес крилото (представлявано от Пеевски). Дали ще се окаже излишно?”, казва Симеонов.

Според него едно нещо със сигурност е напълно вярно: “Това изявление на Ердоган постави в шах всички – и ДПС, и Борисов, за когото е доста неприятно, че го пакетират с Ердоган точно сега”.