Ердоган прие ДПС в двореца на последния османски султан

Срещата на Ердоган с делегацията на ДПС се проведе без медийно присъствие. [Пресцентър ДПС]

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прие в неделя, 6 юни, цяла делегация на Движението за права и свободи, чиито трима евродепутати са част от групата на “Обнови Европа” в Европейския парламент. Българската делегация бе водена лично от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, но в нея бе включен и евродепутатът Илхан Кючюк.

Приемът на президента Ердоган се състоя в имението “Вахдеттин” край Истанбул, който е бил дом на последния турски султан. Ердоган е бил придружен от външния министър Мевлют Чавушоглу и представители на своята Партия на справедливостта и развитието. До този момент няма информацията каква е била темата на разговорите.

Преди месец 45-ото Народно събрание премахна ограничението за гласуване на българските граждани, които живеят в страни извън ЕС. Дотогава в Турция можеха да бъдат открити до 35 избирателни секции, а сега техният брой може да нарасне няколко пъти. Това прави гласовете на българите в Турция важен фактор на предстоящите парламентарни избори.

ДПС разчита да получи най-малко 60 000 гласа от българските изселници в Турция, за което подкрепата на Ердоган няма да е излишна. Максимумът е около 100 000 гласа, което се равнява на 8-10 места в българския парламент.

В продължение на десетилетие ДПС предпочиташе да стои настрана от Ердоган, но затоплянето в отношение стана видимо през миналата година. През декември Ердоган изпрати специално поздравително видео послание до националната конференция на ДПС. Много български политолози разчетоха посланието на Ердоган като заявка за намеса в българската вътрешна политика.

Дъното в отношенията между ДПС и Ердоган бе през 2016 г. Тогава Турция забрани на почетния председател на ДПС Ахмед и най-влиятелния депутат на ДПС Делян Пеевски да влизат в страната. Тогава Пеевски бе наречен “проруски олигарх“. Преди по-малко от седмица САЩ също наложиха на Пеевски санкции по закона “Магнитски“ заради корупция.