Ердоган призова Путин да прекрати огъня в Украйна

Руският президент Владимир Путин  участва във видеоконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията за откриване на 3-ти блок на АЕЦ Аккую в турската провинция Мерсин, в Москва, Русия, 10 Март 2021 г. Построената в Русия централа ще бъде първата атомна електроцентрала в Турция на брега на Средиземно море. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган  призова в неделя (6 март) руския си колега Владимир Путин да обяви прекратяване на огъня в Украйна, да отвори хуманитарни коридори и да подпише мирно споразумение, съобщиха от администрацията на турския президент.

Членката на НАТО Турция споделя морска граница с Русия и Украйна в Черно море и има близки отношения и с двете. Анкара нарече нахлуването на Русия неприемливо и предложи да бъде домакин на преговори, но се противопостави на санкциите срещу Москва.

В изявление след едночасов телефонен разговор турското президентство съобщи, че Ердоган е казал на Путин, че Турция е готова да допринесе за мирното разрешаване на конфликта.

„Президентът Ердоган, който каза, че незабавното прекратяване на огъня не само ще облекчи хуманитарните опасения в региона, но и ще даде възможност за търсенето на политическо решение, поднови призива си „нека заедно проправим пътя към мира“, казаха от офиса му.

„Ердоган подчерта важността на предприемането на спешни стъпки за постигане на прекратяване на огъня, отваряне на хуманитарни коридори и подписване на мирно споразумение“, се казва още в съобщението.

Кремъл обяви, че Путин е казал на Ердоган, че Русия ще спре военната си операция само ако Украйна спре да се бие и ако исканията на Москва бъдат изпълнени, като добави, че операцията върви по план.

Русия нарича нападението си „специална военна операция“. Заради военните действия повече от 1,5 милиона души в, според ООН, напуснаха страната в най-бързо растящата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Турция каза, че би било „наивно“ да се очакват резултати от преговорите между Украйна и Русия, докато сраженията продължават.

Министърът на отбраната Хулуси Акар по-късно разговаря по телефона с украинския си колега Олексей Резников и му каза, че е необходимо спешно прекратяване на огъня, дори за ограничен период от време, за безопасна евакуация на цивилни и изпращане на помощ, съобщи неговото министерство.

В съобщението се добавя, че Акар също така е предал очакванията на Турция, че безопасността на турците, които все още не са евакуирани, е осигурена.

Ердоган, който нарече Путин „приятел“, за последно разговаря с руския лидер на 23 февруари, ден преди Русия да започне инвазията си. Ердоган е третият лидер на страна от НАТО, който говори с Путин след неговата офанзива, след лидерите на Германия и Франция.

Докато изгражда тесни връзки с Русия в областта на отбраната, търговията и енергетиката и приема милиони руски туристи всяка година, Турция също продава дронове на Украйна, което ядоса Москва. Освен това Анкара се противопоставя на руската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Крим през 2014 г. .

Турция заяви, че иска да събере външните министри от Украйна и Русия за разговори на форум следващата седмица в Южна Турция. И двете страни приветстваха предложението, но Анкара казва, че не е ясно дали ще могат да присъстват.

Съединените щати благодариха на Турция за затварянето на проливите Босфора и Дарданелите съгласно условията на конвенция от 1936 г., за предотвратяване на преминаването на военни кораби от Средиземно до Черно море.