Ердоган призова турците да станат вегетарианци

Докато икономиката е на ръба на колапса, Ердоган продължава да сключва нови сделки за въоръжение. [EPA - EFE / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H]

Турското правителство реши да премине към вегетарианство и да повиши осведомеността срещу разхищаването на храни, за да се противопостави на срива на турската лира и неконтролируемото повишаване на цените на храните. Ако в страната се спазваше върховенството на закона, дори глобалната организация „Грийнпийс“ щеше да ревнува от зелената инициатива на турския режим.

„Вместо да ядем 1-2 килограма месо месечно, нека изяждаме половин килограм. Купуваме 2 килограма домати и половината отиват на боклука. Е, нека купим 2 домата”, каза турският депутат Зюлфю Демирбаг от управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Той направи това изявление в светлината на тоталния срив на турската лира и задаващата се икономическа криза. 

Турската валута се срина до „лудо“ историческо дъно. Инфлацията в страната е близо 20%, което означава, че цените на основните стоки са скочили до небето, а заплатите на турците  са силно обезценени.

Ердоган защити скорошното силно намаляване на лихвения процент и се зарече да спечели своята „икономическа война за независимост“ въпреки критиките и призивите да промени курса на монетарната политика.

През тази година турската лира изгуби 40% от стойността си, от които 20% само от началото на миналата седмица.

Докато икономиката е на ръба на колапса, Ердоган продължава да рекламира нови сделки за въоръжение, за да спаси гордостта от своите неоосмански амбиции.

Предстоящата икономическа криза в Турция създава сериозни притеснения в Атина, тъй като Гърция е на първо място по износ за Турция. 

В същото време Ердоган не изглежда толкова зелено-либерален, що се отнася до свободата на изразяване. 

Повече от 271 акаунта в социалните медии в Турция бяха закрити през последните дни за „подбуждане към омраза и призоваване на гражданите по улиците да използват насилие заради срещу повишаването на цените“.

В Атина се опасяват, че Ердоган може отново да се опита да „изнесе“ вътрешните си проблеми, като предизвика сътресения на границата с Гърция.