Естония обмисля да предостави убежище на Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални в стъклена клетка преди изслушване в Бабушкинския окръжен съд в Москва, Русия, 20 февруари 2021 г. [EPA-EFE/YURI KOCHETKOV]

Естония сериозно обмисля възможността да предостави убежище на руския опозиционер и критик на Кремъл Алексей Навални, в случай че бъде изгонен или доброволно напусне Русия, заяви във вторник естонският външен министър Ева-Мария Лиймец.

Борецът срещу корупцията Навални, който обяви гладна стачка в затвора и чиито съюзници твърдят, че животът му е застрашен, се лекува в затворническа болница на около 180 км източно от Москва, на фона на съобщения за лошо отношение и влошено здраве.

Предлагането на шанс на Навални да напусне Русия би бил добре дошъл жест и в зависимост от личния избор на опозиционера, Естония “сериозно обмисли“ да му предостави статут на убежище, каза Лиймец пред  ERR News.

В същото интервю, министърът на външните работи на Естония също коментира изявление на предишния президент на страната Томас Хендрик Илвес, което предлага всички руски граждани да получат забрана за влизане в ЕС след разкритието, че Русия е участвала в инцидента с взрив на боеприпаси в Чехия през 2014 г., при който загинаха двама работници. Разкритието беше последвано от експулсиране на руски дипломати и ответна реакция на Москва, която изгони 20 чешки дипломати..

Лиймет обаче заяви, че не бива да се стига дотам, че да се жертват всички комуникационни канали и отношения с Русия, тъй като подкрепата на демократичните сили в страната изисква поддържане на “контакт с хората, културни контакти и помощта за гражданското общество в Русия да остане силна“.

На линия е и нерешеният граничен въпрос между двете страни, който „е изострен от анексирането на Крим през 2014 г.“

“Много е важно договорната база на взаимните отношения да бъде силна, за което работим в министерството и ще продължим да полагаме усилия за постигане на споразумение“, добави Лиймец.

Междувременно група експерти по правата на ООН изрази тревога за влошеното здраве на Навални и призова за спешна медицинска евакуация от Русия.

Полицията арестувала близо 1800 души в сряда по време на демонстрации в цяла Русия с искане затвореният опозиционен лидер Алексей Навални да бъде освободен.

Според неправителствената организация “ОВД-Инфо” арестувани са най-малко 1784 души в 82 града; най-големият брой е около 600 в Санкт Петербург.

Най-големият от протестите беше в Москва. Там хиляди хора преминаха с шествие с през центъра на града. Някои от арестуваните бяха задържани още преди да започнат протестите, включително хора от най-близкото обкръжение на Навални.