Естонското разузнаване: Русия прилага КГБ техники в интернет, за да разделя Запада

[Shutterstock]

Русия продължава да бъде “основната заплаха“ за Европейския съюз в киберпространството, като създава нарастващи опасности по отношение на онлайн шпионажа, кибератаките, а също и вероятно обръщане към фалшиви технологии в близко бъдеще, се казва в нов доклад на естонските разузнавателни служби.

В Годишната оценка за сигурността на Естонската служба за външно разузнаване се отбелязва, че Русия продължава да прилага определени тактики в стил “КГБ” в киберпространството, за да сее раздор между западните общества.

Докладът идва след като бе разкрито през декември, че руски агенти най-вероятно са отговорни за прословутата хакерска атака, в която вътрешни имейли на правителството на Съединените щати, както и десетки западни институции, включително Европейския парламент, са били достъпни от злонамерени потребители. Наличните данни показват, че посегателството е било насочено към събиране на разузнавателна информация. Според американските служби за сигурност атаката е започнала през пролетта на 2020 г. и е продължила месеци наред.

Проучването на естонските служби показва, че по всяка вероятност руските специални служби сега ще се стремят да засилят развитието си на така наречените “дълбоки“ технологии в областта на кибер войната.

Технологията Deepfake включва създаването на синтетични медии и видео материали, използвайки изкуствен интелект, което позволява мимиките и речта на индивида да  изглеждат реални.

“В бъдеще руските служби вероятно ще използват подобни фалшиви технологии“, се казва в естонския официален документ.

“Тази заплаха ще бъде особено висока, когато технологичното развитие достигне ниво, при което дълбоките фалшификати са достатъчно убедителни, за да бъдат неразпознаваеми за човешкото око“, се казва в доклада от проучването, като също така отбелязва, че това ще създаде предизвикателства в бъдеще по отношение на способността на обществеността да различава между вярна и невярна информация.

Предупреждение на Европол

Заплахата от подобни технологии отдавна е на радара на правоприлагащите органи в ЕС.

През ноември доклад на полицейската агенция на ЕС Европол препоръча страните от блока да разработят скринингова технология, за да открият по-добре примери с дълбоки фалшификати.

Много политици вече са усетили въздействието на тези технологии,  защото бяха създадени фалшиви видеоклипове на германския канцлер Меркел, на предишния президент на САЩ Барак Обама и бившия италиански премиер Матео Ренци.

Целта на политически мотивираните фалшификати често е да подбудят социални вълнения и политическа поляризация между онлайн потребителите.

Руска заплаха

В по-общ план естонският доклад подчертава общата заплаха на Русия в региона на Балтийско море.

От  2009 г. Русия провежда поредица от мащабни военни учения, наречени “Запад”. Москва ги определя като чисто “отбранителни” и “мирни”. Ученията се разполагат на източните граници на НАТО и Западния военен окръг на Русия. По време на тези “репетиции” военните разиграват предполагаеми сценарии, че са нападнати от НАТО или от някоя вражеска страна.

Естонците казват, че тазгодишните учения на Запад “не могат да бъдат пренебрегнати“ от НАТО, тъй като “Русия ще разположи десетки хиляди войници по границите на балтийските държави“. Те ще бъдат безпрецедентни по редица причини, включително потенциално засилено участие на белоруските въоръжени сили.

Освен това се появиха опасения, че китайските власти могат да решат да участват в тазгодишните учения “Запад”.

“Ако Китай потвърди участието си в “Запад 2021”, ще бъде интригуващо да видим как китайските въоръжени сили определят ролята си във военна операция срещу НАТО в Европа“, се посочва в доклада.

Лидерите на НАТО през 2019 г. се съгласиха да се съсредоточат повече върху предизвикателството на “нарастващото международно влияние“ на Китай и неговата военна мощ.