ЕС блокира санкциите срещу Унгария и Полша

Ще направим равносметка на случващото се в Унгария и Полша, но тъй като са два процеса успоредно, никога няма да постигнем единодушие, казва Ана Паула Закариас. [EPA / EFE-JOHN THYS]

Португалският държавен секретар по европейските въпроси призна, че ротационното председателство на Португалия ще се сблъска с трудности при прилагането на санкции срещу Унгария и Полша за нарушения на върховенството на закона.

Ана Паула Закариас заяви, че Португалия е насрочила дебат по член 7 за Полша и Унгария за Съвета по общи въпроси през май, за да разгледа ситуацията в двете страни от гледна точка на върховенството на закона.

“Ще направим равносметка на случващото се в двете страни, но тъй като имаме два процеса успоредно, никога няма да намерим единодушие, за да излезем от това“, призна тя и подчерта, че ЕС е в “много сложна ситуация“.

Ако някоя от страните поиска гласуване по този въпрос по време на този Съвет, Закариас каза, че не знае дали “няма да се събере мнозинство, за да обърне тази ситуация“.

“Със сигурност няма да има единодушие, за да се приложи някаква санкция. Причината е, че двете страни се подкрепят. Така че никога няма да имаме единодушие ”, обясни тя.

И все пак Закариас заяви, че португалското председателство на ЕС ще “продължи дебата и ще оказва натиск за спазването на върховенството на закона в блока”.

Европейската комисия активира процедурата, известна като член 7 от Договора от Лисабон, срещу Полша през 2017 г. Процедурата предвижда санкции срещу държавите-членки, ако има явен риск от сериозно нарушаване на европейските ценности. Европейският парламент направи същото срещу Унгария през 2018 г.

В интервю за агенция Луса на 2 февруари еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че очаква известен напредък по време на португалското председателство по делата на Полша и Унгария.

Той каза, че Европейската комисия ще “използва всички инструменти“ в процедурата.

През ноември Унгария и Полша блокираха приемането на бюджета на ЕС за 2021 – 2027 г., както и Фонда за възстановяване, заради клаузата за върховенството на закона.

По-късно премиера на Унгария Виктор Орбан и полският му колега Матеуш Моравецки изпратиха писма до Съвета на ЕС, в които заплашиха с вето върху бюджета.

Двете страни са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.