ЕС въвежда нови санкции, забранява RT и Sputnik

Санкциите, които са в сила от днес, са насочени към шест юридически лица, Sputnik и пет редакции на RT.  [Shutterstock / nomading]

Европейският съюз наложи икономически санкции на контролираните от държавата руски медии Russia Today и Sputnik заради тяхната „съществена и инструментална“ роля за предизвикване на агресия към Украйна и дестабилизиране на съседни страни. 

Санкциите, които са в сила от днес, са насочени към шест юридически лица, Sputnik и пет редакции на RT.

Съгласно мерките излъчването и разпространението на тяхното съдържание чрез всякакви средства за предаване, включително кабелни, сателитни и интернет платформи, ще бъде забранено в рамките на ЕС.

„Системната манипулация на информацията и дезинформацията от Кремъл се прилагат като оперативен инструмент при нападението му срещу Украйна. Това също е значителна и пряка заплаха за обществения ред и сигурността на съюза”, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той отбеляза, че ръководството на RT, включително неговия главен редактор, вече са били обект на санкции, свързани с Украйна. Борел добави: „Днес предприемаме важна стъпка срещу манипулационната операция на Путин и затваряме крана за руските държавни медии в ЕС.”

Служители на ЕС определиха санкциите като „нюансирани“, тъй като са насочени към институции като юридически лица, което означава, че техните журналисти няма да бъдат пряко засегнати и могат да продължат да работят. Материалът, който произвеждат, обаче няма да може да се разпространява в рамките на блока.

„Разбира се, тези мерки ограничават свободата на изразяване“ по същия начин, санкциите ограничават икономическите права, каза един служител на ЕС, като добави, че трябва да се намери баланс между тези права и действията, необходими за противодействие на дейността на трети страни.

Санкциите са временни, но срокът за тяхното премахване не е конкретно определен. Според официални лица те ще останат в сила до края на агресията срещу Украйна и докато Русия и нейните медии „престанат да провеждат пропаганда срещу ЕС и неговите държави-членки“.

Съгласно този режим доставчиците на сателитна телевизия и интернет, чиито услуги са достъпни в ЕС, ще трябва да гарантират, че това съдържание не се разпространява чрез техните платформи. Представители на ЕС подчертаха, че мерките не са форма на медийна регулация, а икономически санкции, насочени към пазарни участници.

Вместо това, казаха те, санкциите ще действат успоредно със съществуващата регулация за медиите – като Закона за аудиовизуалните услуги на ЕС,  и ще се прилагат чрез медийните регулатори на отделни страни от блока.

Докато санкциите вече са в сила по закон, сега ще зависи от държавите-членки да определят ограниченията, които ще наложат за тяхното нарушение.

Въпреки че формално санкциите се отнасят само за посочените юридически лица, включването на клауза за заобикаляне оставя отворена възможността физически лица също да бъдат засегнати, ако съзнателно участват в разпространението на забранено съдържание.

Във вторник заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обсъдиха предстоящите санкции с членове на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги.

„Извънредните времена изискват извънредни мерки“, заяви Йоурова. „Всички ние се застъпваме за свободата на словото, но с нея не може да се злоупотребява за разпространение на военна пропаганда“, обясни тя.

„Дезинформацията е част от руската военна доктрина, както и управлението на операции за чуждо влияние“, добави тя. Ето защо санкциите ще бъдат насочени към компаниите, които са в основата на пропагандната машина на Кремъл.

Съобщението за санкциите следва обещанието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в неделя да въведе забрана за целия ЕС както на RT, така и на Sputnik – които тя определи като „медийна машина на Кремъл в ЕС“, за да спрат техните „токсични и вредни дезинформационни кампании в Европа“.

В понеделник говорител на Комисията каза, че изпълнителната власт на ЕС търси „най-добрия начин“ за постигане на тази цел, като добави: „Отдаваме голямо значение на свободата на медиите. Това са мерки, които не се вземат с лека ръка.”

Служител на ЕС, които първоначално твърдеше, че санкциите са посегателство срещу свободата на изразяване, се отказа от позицията си и подчерта, че RT и Sputnik не приличат на класически медийни организации, а „по-скоро приличат на инструменти в прокремълската дезинформационна кутия“, като се използват заедно с по-малко видими методи на манипулиране на информация.

В изявление в сряда Европейският съвет заяви, че Русия е участвала в „системна международна кампания на дезинформация, манипулиране на информация и изопачаване на факти, за да подобри своята стратегия за дестабилизиране на съседните страни, ЕС и неговите държави-членки“.

„По-специално, дезинформацията и манипулирането на информацията многократно и последователно са били насочени срещу европейски политически партии, особено по време на избори, гражданското общество и руските етнически малцинства, търсещите убежище и функционирането на демократичните институции в ЕС и неговите държави-членки“, се казва в изявлението.

След правителствения натиск големите технологични платформи също започнаха да прилагат мерки за борба с дезинформацията, свързана с руската инвазия в Украйна, много от които са насочени по подобен начин към RT и Sputnik.

Преди публикуването на санкциите Twitter заяви във вторник, че ще премахне акаунтите на RT и Sputnik в съответствие с мерките, след като те влязат в сила.

В понеделник Google обяви, че ще блокира каналите в YouTube и на двете медии в Европа. Подобни решения бяха взети от Meta, TikTok и Microsoft.