ЕС вярва, че сделката с Великобритания е възможна

Главният преговарящият на ЕС за Брекзит Мишел Барние пристига на 7 юли 2020 г. на "Даунинг Стрийт", Лондон, Великобритания. [EPA-EFE / WILL OLIVER]

По време на затворена среща с представители на страните от ЕС миналия петък главният преговарящият за Брекзит на Съюза Мишел Барние е изразил увереност, че е възможно да сключат ново споразумение с Великобритания, предаде Ройтерс.

Коментарът идва след последния кръг преговори между ЕС и Обединеното кралство. Той обаче противоречи с изразеното по-рано разочарование, че твърдите позиции на Лондон за рибарството и гаранциите за лоялна конкуренция означават, че сделка засега е малко вероятна.

Повече от четири години след като британците гласуваха на референдум за излизане от ЕС, двете страни водят преговори за всички аспекти на своите взаимоотношения след 2021 г. – от търговията до сигурността.

Двата ключови спора са за достъпа до британските риболовни води и за искането на ЕС Великобритания да се обвърже тясно със стандартите на блока за държавна помощ, труда и екологичните политики, за да гарантира, че не подкопава единния пазар на ЕС.

ЕС обяви, че споразумението трябва да се сключи до октомври, за да се даде време за ратификация до края на годината. И двете страни посочиха, че преговорите може да се забавят.

“Оставам уверен, че балансирано и устойчиво споразумение остава възможно, дори и да е по-малко амбициозно”, каза Барние на срещата. Той е добавил, че Лондон изглежда е по-заинтересован от сделка с нисък профил.

Той посочи, че скорошната му среща с Борис Джонсън му е оставила усещането, че британският премиер наистина иска сделка, въпреки че настоява, че Лондон е подготвен за перспективата изобщо да няма споразумение.

Коментарите на Барние отразяват вижданията и на Ирландия и Нидерландия, твърдят източниците.

Представителите на двете страни, които вероятно ще са засегнати от всяка промяна в търговските правила след 31 декември, заявиха, че остават уверени, че споразумение ще бъде сключено.

Споразумението ще преплува Ламанша

Нидерландският представител посочи, че в крайна сметка смята, че споразумението “ще преплува Ламанша”.

Всички пратеници са призовали за спокойствие и единство, тъй като тази стратегия вече е помогнала да се намалят различията за договаряне на начини за уреждане на спорове в бъдеще. В миналото това се споменаваше като още една голяма пречка.

Барние подчерта, че най-големият неразрешен проблем е свързан с равните условия, но също посочи и енергийното и транспортно сътрудничество, както и правилата за произхода на продуктите.

“Условията за равнопоставеност на пазара не се търгуват”, посочил Барние според запознати.

Литва и Унгария пък са изразили тревога, че прекалено твърдата позиция за рибарството може да намали шансовете за сделка.

Франция, чиято риболовна индустрия е икономически и политически чувствителна, нарече коментарите “неприемливи”, посочват запознати.

Френското представителство в Брюксел коментира, че френският представител е призовал за солидарност по всяко направление на преговорите.

Европейската комисия посочи, че няма какво да добави към публичните коментари на Барние.