Турция получи срок, за да избегне влизане в черния списък на ЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, Турция, на 16 октомври 2020 г. [EPA-EFE / TOLGA BOZOGLU]

Европейският съюз реши в понеделник да не включва Турция в черния си списък, след като турските власти поеха някои ангажименти за улесняване на обмена на информация по данъчни въпроси.

Страните от блока обсъждаха през последните дни актуализация на списъка на несъдействащите юрисдикции на ЕС по данъчните въпроси.

В понеделник националните експерти постигнаха споразумение да не се включва Турция, докато Доминиканската република беше добавена към черния списък, а Барбадос  премахнат.

Анкара ще остане в “сивия списък“ на страните, които трябва да предприемат поредица от реформи по данъчните въпроси до определен срок. 

Представител на ЕС заяви пред EURACTIV, че Анкара е призована “да се ангажира на високо политическо ниво до края на май“, за да активира автоматичния обмен на информация с държавите-членки по данъчни въпроси.

Турция  не успя да предприеме тези промени до края на миналата година, както бяха изискванията на ЕС, за да се избегне нейното включване.

Одобрението на актуализирания черен списък първоначално беше планирано за Съвета на министрите на икономиката и финансите  във вторник. Но въпросът беше изключен от дневния ред в последния момент. 

Вместо това актуализираният списък ще бъде включен като недискусионна тема в срещата на посланиците на ЕС в сряда и официално приет от Съвета по външни работи на 22 февруари, където се очаква министрите да се срещнат лично. 

Държавният и финансов министър на Португалия Жоао Лео, чиято страна в момента е председател на Съвета на ЕС, потвърди след заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси във вторник, че Турция не е включена в черния списък.

Новият краен срок дойде като компромис за преодоляване на напрежението между ЕС и Турция, което беше влошено до крайност заради проучванията на газови находища в Източното Средиземноморие, които Анкара предприе.

Държавите-членки, включително Франция, Гърция, Кипър и Австрия, се противопоставиха на предоставянето на допълнително време на Турция за сътрудничество по данъчни въпроси, казаха дипломати от ЕС.

Германия обаче се застъпи за Анкара, тъй като Берлин се опитва да подобри двустранните отношения, за да поддържа сътрудничеството  по въпросите на миграцията и други ключови за общността теми.

През 2017 г. ЕС създаде черен списък с несъдействащи юрисдикции и държави, които насърчават злоупотребата с данъци. Актуализираната версия ще включва Американска Самоа, Ангуила, Доминиканската република, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американските Вирджински острови, и Вануату и Сейшелските острови.