ЕС да не свежда отношенията с Русия до случая с Навални, настоя Унгария

Европейският съюз изразява своите виждания по един или друг начин, но в много случаи Брюксел е обвиняван в двойни стандарти, смята унгарският външен министър Петер Сиярто. [EPA-EFE / DUMITRU DORU]

Позицията на Будапеща е, че отношенията между Европейският съюз и Москва трябва да се гледат “стратегически“, което “не може да бъде сведено до санкции, нито до случая с Навални“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто на среща с колегите си в Брюксел в понеделник.

“Ясно е, че в много части на света има демонстрации срещу резултатите от изборите или съществуващите политически системи. Европейският съюз изразява своите виждания по един или друг начин, но в много случаи Брюксел е обвиняван в двойни стандарти по тези въпроси“, коментира висшият дипломат.

В понеделник министрите на външните работи на блока се съгласиха да наложат санкции на висши руски служители заради затварянето на кремълския критик Алексей Навални. Русия определи този ход, като “разочароващ” и “незаконен”.

Източници от ЕС съобщиха, че санкциите ще бъдат насочени срещу четирима висши служители, считани за отговорни за преследването на Навални, като се използва новият, така наречен закон “Магнитски”,  за защита на правата на човека. Законът беше приет миналата година.

Според унгарския външен министър сътрудничеството с Русия е важно в четири области. Търговията безспорно е сред тях, неслучайно няколко “страни от ЕС успяха да увеличат търговските си връзки с Русия, въпреки че наложихме санкции“, каза Сиярто.

Той подчерта, че Русия играе важна роля за сигурността и управлението на конфликти и то не само в Европа. А тези конфликти обикновено служат като първопричина за миграцията, която е един от основните проблеми на ЕС. Енергийният сектор също е важен: “харесвате или не, Русия продължава да играе важна роля в енергийните доставки на Европа“, коментира външният министър.

Сиярто също така подчерта значението на сътрудничеството с Русия по отношение на международната борба срещу вируса. Унгария, която вече е поръчала два милиона дози, е единствената държава от ЕС, която досега е дала временно разрешение на руските ваксини.

Както EURACTIV България писа близките сътрудници на хвърления в затвора руски опозционер Алексей Навални настояха пред евроинституциите ЕС  да се фокусира върху близкия кръг на руския президент Владимир Путин и да го “удари там, където ще го заболи”. Те предупредиха за нарастващото влияние на руските пари от корупция в Европа.

Дипломати очакват следващия месец ЕС да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на съюзниците на Путин, след като експерти съберат доказателства, които да издържат в съда.

През октомври ЕС постави шестима държавни служители в черен списък заради отравянето на Навални с нервнопаралитичния агент от съветската епохоа “Новичок”. Според европейските дипломати, настоящият вариант отново ще включва висши руски служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ).