ЕС е готов да плати, за да се спаси от нов наплив на бежанци

"Въз основа на поуките, ЕС и неговите държави членки са решени да действат съвместно, за да предотвратят повторението на неконтролирано широкомащабно миграционно движение, с които се сблъскваха в миналото“, се казва в съвместно изявление на министрите. [European Union]

Европейският съюз е решен да предотврати неконтролиран мащабен поток от  нелегална миграция от Афганистан чрез увеличаване на помощта за нейните съседи. Във вторник (31 август) приключи спешната среща на министрите на вътрешните работи на ЕС, която продължи повече от пет часа. Те обаче не обсъдиха конкретни суми, които ще бъдат отпуснати като финансов стимул.

„Въз основа на поуките, ЕС и неговите държави членки са решени да действат съвместно, за да предотвратят повторението на неконтролирано широкомащабно миграционно движение, с които се сблъскваха в миналото“, се казва в съвместно изявление на министрите.

Те също така казаха, че възнамеряват да засилят финансовата подкрепа за „съответните международни организации“ в Афганистан, както и „съседни или транзитни страни“, за да „засилят капацитета си да осигурят защита, достойни и безопасни условия за прием и устойчив поминък на бежанците“, се казва в документа без да се посочват конкретни държави.

Усилията ще включват засилен капацитет за управление на границите и предотвратяване на контрабандата на мигранти и трафик на хора, казаха минстрите и призоваха да се засилят мандатите на съответните агенции на ЕС, по-специално на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, Фронтекс и Европол.

В изявлението на министрите обаче не се дават подробности за мащаба или източника на финансиране.

След миграционната криза през 2015 г. ЕС задели финансиране за Турция в размер на 6 милиарда евро в замяна на ангажимента на Анкара да приеме мигрантите, които са тръгнали към гръцките острови, за да се прехвърлят след това в богатите европейски държави. Повечето пари идват от бюджета на ЕС.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че ЕС е готов да удвои хуманитарната помощ за афганистанците, но помощта за развитие е задържана, докато талибаните не проявят достатъчен ангажимент към правата на жените и малцинствата.

„Ние се ангажирахме да увеличим подкрепата за трети страни, които приемат голям брой мигранти и бежанци. Тези страни се нуждаят от помощ за осигуряване на адекватен капацитет за приемане, а държавите от блока също ще решат, на доброволна основа, да им помогнат чрез осигуряване на постоянно презаселване“, каза вътрешният министър на Словения Алеш Хойс пред репортери след срещата.

Евакуацията на граждани на ЕС и афганистанци, които са сътрудничили на общността и нейните държави членки и техните семейства, остава приоритет и ще продължи, се казва в съвместното изявление. САЩ вече не контролират летището в Кабул и евакуацията вече е в ръцете на талибаните.

След спешното заседание, Йохансон каза, че ЕС трябва да приеме афганистански жени, деца, съдии, журналисти и активисти за правата на човека, които се смятат за уязвими.

„Най-добрият начин да се избегне миграционната криза е да се избегне хуманитарна криза“ в Афганистан“, каза тя след срещата.

Йохансон подчерта, че според нейна информация досега не е имало  „голямо движение на афганистанци извън Афганистан“, но добави, че „ако талибаните се окажат същите, които сме виждали в миналото, тогава има огромен риск от хуманитарна криза“.

„Всеки би искал да избегне ситуация, каквато имахме през 2015 г.“, коментира еврокомисарят и допълни,че е необходимо глобално споразумение, тъй като това не е предизвикателство, което засяга само ЕС.

Държавите-членки не са склонни да приемат бежанци 

Миграционната криза през 2015 г. разтегна националните системи за социална сигурност и сигурността на блока, подхрани антимигрантските настроения и предизвикаха сблъсъци между страните-членки за начина на  разпределяне на тежестта.

Съвместното изявление можеше да се провали, защото Люксембург заплаши да го блокира заради оплаквания, че текстът не изразява достатъчно солидарност с афганистанските бежанци.

Люксембургският външен министър Жан Аселборн разкритикува някои държави членки, включително Австрия и Словения, че „правят всичко възможно, само за да предотвратят бежанците да дойдат в Европа“.

„Не можем да ги приемем всички, това е вярно, но поне определен брой“, добави той.

Аселборн оттегли ветото си, след като Йохансон се ангажира да свика извънредно заседание на Форума за презаселване на високо равнище следващия месец, за да обсъди потенциалното презаселване на бежанци.

Търсенето на обща основа за приемане на изявлението беше доста трудно и дебатът  беше „много разгорещен“, каза Хойс пред репортери след срещата

„В крайна сметка успяхме да одобрим съвместно изявление, което е от решаващо значение в момента“, добави той.

По-рано във вторник германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, чиято страна  прие по-голямата част от новопристигналите от 2015 г., заяви, че всички страни от блока трябва да играят своята роля. Германия смята, че икономиката й се нуждае от миграция.

Министрите на вътрешните работи на ЕС обаче отново не успяха да постигнат напредък в разпределението на тежестта и в условията, при които блокът в бъдеще може да приема хора, търсещи убежище.

Австрия, Чехия, Дания, Унгария и Полша се противопоставиха на приемането на афганистанци, като Варшава и Будапеща отхвърлиха приемането на бежанци, заявявайки, че те представляват заплаха за сигурността и предизвикателство за традиционния състав на техните общества.

В допълнение, призракът на терористичните атаки от ислямистки радикали в Париж, Брюксел, Ница, Берлин и други градове подхранва враждебността в някои части на Европа към  мюсюлманската имиграция от Близкия изток и Африка.

„Страхуваме се, че тази ситуация отново може да доведе до терористични атаки на територията на ЕС“, каза вътрешният министър на Словения Хойс.

Критика дойде и от правозащитни организации, като „Оксфрам“ обвини страните от ЕС, че „измиват ръцете си от международното си задължение да предлагат убежище на тези, които търсят безопасност, и го насочват към други страни“.

Според съобщенията милиони са вътрешно разселени в Афганистан и се нуждаят от хуманитарна помощ, а Международната организация по миграцията заяви, че е трудно да се прецени колко от тях ще напуснат страната и региона за Европа.