ЕС е длъжен да изисква от Турция зачитане на демокрацията, настоя евродепутат

Според Амор гражданското общество в Турция се чувства напълно изоставено от ЕС, когато Съветът предложи положителен дневен ред на Анкара, без да споменава репресиите срещу проевропейските и продемократичните групи. [European Parliament]

Всички аспекти на отношенията между  Европейския съюз с Турция трябва да поставят като условие демокрацията, заяви водещ евродепутат пред EURACTIV.

“Съветът на ЕС е задължен да отстоява нашите ценности. Това не е работа само  на Европарламента, а ролята на всяка европейска институция. По отношение на отношенията с Турция Съветът трябва да въведе тези аспекти във всеки документ“, каза евродепутатът от социалистите Начо Санчес Амор.

Председателите на Европейската комисия и на Съвета ще обсъдят в понеделник (26 април) отношенията с Турция с Европейския парламент, преди възобновяването на преговорите за обединение на Кипър тази седмица. Срещата идва и след забележителното признаване на арменския геноцид от американския президент Джо Байдън.

В доклад, който бе приет миналата седмица от комисията по външни работи на Европейския парламент, депутатите посочват, че отношенията между ЕС и Турция са достигнали “исторически ниска точка“ и кандидатурата на страната за членство в блока трябва да бъде временно спряна, ако Анкара продължи по своя “автократичен път”.

Евродепутатите подчертаха, че липсата на политическа воля на Турция за провеждане на реформите, които бяха приети в процеса на присъединяване, и неспособността й да отговори на сериозните опасения на ЕС за върховенството на закона и основните права, са се отразили негативно на процеса на присъединяване.

“Този ​​доклад е може би най-твърдият в критиките си към ситуацията в Турция“, заяви евродепутатът Начо Санчес Амор, левоцентристки испански евродепутат, който ръководи парламентарните дискусии.

“Той отразява всичко, което за съжаление се е случило в страната през последните две години, по-специално в областта на правата на човека и върховенството на закона“, добави той.

Амор заяви, че Европейският парламент е “много разочарован“, тъй като през последните месеци Съветът предложи положителен дневен ред за Турция, без да се съобразява с  вътрешните проблеми и принципите на правовата държава.

“След няколко месеца позициите бяха същите, но накрая със задоволство разбрахме, че на пресконференцията председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е повдигнала ясно въпроса“, каза той.

“Като цяло отношенията между ЕС и Турция трябва да поставят въпроса за демократичните условия. Ако накрая отворим дискусия за митническия съюз, ние като Парламент искаме демократични условия, дори по този въпрос“, каза той.

Според Амор гражданското общество в Турция се чувства напълно изоставено от ЕС, когато Съветът предложи положителен дневен ред на Анкара, без да споменава репресиите срещу проевропейските и продемократичните групи.

“Имаше чувство на отчаяние, защото се надяват, че ще им се помогне в опита да се съпротивляват на тази атмосфера на обществения живот в Турция. Натискът от страна на ЕС е много важен“, каза той.

“Казах на турския си събеседник: Забелязахте ли какви са причините, поради които “Фолксваген” реши да не инвестира огромна сума в Турция – това беше заради върховенството на закона“, добави Амор.

Анкара недоволна от участието на ЕС 

Гърция и Турция наскоро започнаха дългоочаквани преговори. Анкара обаче не е съгласна с дневния ред на преговорите, тъй като Гърция обсъжда само висящите въпроси за морските граници, докато Турция иска да постави всички проблеми на дневен ред, включително демилитаризацията на гръцките острови.

Турски служител заяви пред EURACTIV, че от географска, правна и историческа гледна точка отношенията между Турция и Гърция в Егейско море и в по-широкото Източно Средиземноморие са взаимно свързани.

“Ето защо не можем да изолираме един въпрос от останалите. Следователно ние вярваме, че трябва да подходим към тях цялостно и да се стремим да напредваме в преговорите, като вземем предвид разклоняването на един проблем към друг“, каза служителят.

Анкара обаче не изглежда доволна, че ЕС участва в двустранните преговори с Гърция.

“Въпреки че Гърция продължава да се опитва да използва ЕС като лост, ние вярваме, че различията ни могат да бъдат уредени само чрез провеждане на смислен двустранен диалог. В крайна сметка ЕС не може да разреши нашите двустранни въпроси, само ние можем да постигнем решение като две съседки чрез искрено и ефективно използване на механизми за диалог, които вече съществуват “, каза турският официален представител.

От друга страна, Атина настоява, че ЕС трябва да участва.

“Ние сме член на ЕС и както многократно заявиха служители на евроинституциите, гръцките интереси също са интереси на ЕС“, каза гръцки дипломат пред EURACTIV.

Критиците предполагат, че много ще зависи от позицията, която Байдън ще заеме по време на редица предстоящи срещи на високо ниво през юни. Изглежда, че новата администрация на Съединените щати ще се фокусира и върху аспекта за върховенството на закона и според анализаторите това ще окаже допълнителен натиск върху Турция.

На 14 юни в Брюксел ще се състои среща на върха на НАТО, на която се очакват разговори в кулоарите между Байдън, гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анализаторите също така казват, че въпреки че върховенството на закона е на първо място в програмата на Байдън, САЩ по никакъв начин няма да допуснат Турция да се сближи с Русия, чиито отношения със Запада ескалираха през последните месеци.