ЕС е “разтревожен” от предполагаемото отравяне на Навални

Архивна снимка. Руският опозиционен лидер и антикорупционен активист Алексей Навални участва в марш в памет на Борис Немцов, отбелязващ петата годишнина от убийството му в Москва, Русия, 29 февруари 2020 г. [Yuri Kochetkov/EPA/EFE]

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел писа в Туитър, че е разтревожен от “предполагаемото отравяне“ на руския опозиционер Алексей Навални. “Ако то се потвърди, извършителите трябва да понесат отговорност”, написа той в четвъртък (20 август).

Навални е в тежко състояние в сибирска болница с тежки симптоми на “умишлено отравяне”, както се изрази говорителката му в четвъртък. Руският опозиционер, който е на 44 години, е в безсъзнание, в спешното отделение и на изкуствена белодробна вентилация, съобщи говорителката му Кира Ярмиш в социалните медии.

“Предполагаме, че Алексей е отровен с нещо, добавено в неговия чай. Това е единственото нещо, което той пие сутрин. Лекарите казват, че токсинът се абсорбира по-бързо чрез горещата течност. Алексей сега е в безсъзнание”, съобщи Ярмиш.

Навални, яростен критик на президента Владимир Путин, се е почувствал зле по време на полета Томск в Сибир за Москва в сряда сутринта, добави тя.

Той е пил чай в кафене на летището в Томск, преди да се качи на полета си. Информационната агенция “Интерфакс” цитира собствениците на кафенето, че проверяват камери за видеонаблюдение, за да се опитат да установят какво се е случило.

Самолет е кацнал по спешност в Омск, за да може Навални да бъде откаран в болница, каза Ярмиш.

Главният лекар в болницата в Омск потвърди, че Навални е бил приет на лечение и че е в тежко състояние, предаде ТАСС.

Ярмиш направи паралел с инцидент миналата година, при който Навални претърпя остра алергична реакция, за която един лекар каза, че може да е резултат от отравяне с неизвестен химикал.

“Очевидно същото е направено и с него сега”, каза Ярмиш. Тя не каза кой според нея може да е отровил Навални, но допълни, че полицията е била извикана в болницата.

Навални, адвокат и антикорупционен активист, няколко пъти през последните години лежа в затвора за организиране на антикремълски протести.

Той помогна за извършването и популяризирането на разследвания, които по думите му са скандални примери за официална корупция.

Русия провежда регионални избори следващия месец, а Навални и неговите съюзници се подготвят за тях, опитвайки се да увеличат гласовете за кандидатите, които подкрепят.

Европейският съд по правата на човека постанови, че арестите и задържането на Навални през 2012 и 2014 г. са били политически мотивирани и че са били нарушени неговите права. Москва нарече това решение на съда в Страсбург съмнително.