ЕС иска да хармонизира срока на валидност на сертификата за ваксинация

Персоналът по сигурността на Circumvesuviana, железопътна компания, проверява зелените сертификати на служители, кондуктори и контрольори на компанията EAV (Ente Autonomo Volturno) в началото на работната смяна в Неапол, Южна Италия, 15 октомври 2021 г. [EPA -EFE/CIRO FUSCO]

Европейската комисия има за цел да хармонизира срока на валидност на сертификата за ваксинация срещу COVID-19, включително ефектите от бустерните ваксини. Това обяви в понеделник (22 ноември) комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес на фона на рекордния брой заразени в някои държави от ЕС.

„Европейската комисия работи с най-голяма спешност за укрепване на координацията на свободното движение, включително продължителността на валидност и ролята на бустерите в кампанията за ваксинация“, каза тя пред евродепутатите в Страсбург.

В понеделник Австрия стана първата страна в Западна Европа, която наложи отново локдаун, откакто ваксините бяха въведени, затваряйки барове и кафенета и магазини, които не са от първа необходимост. Нарастващият брой случаи повдигна страховете за втора поредна тежка зима на континента.

Кириакидес каза, че дискусиите със страните-членки на ЕС относно сертификата за COVID продължават и Европейската комисия възнамерява да излезе с предложения тази седмица.

„Решени сме да обърнем сегашната вълна… и също така сме наясно, че трябва да дадем ясни, последователни послания на гражданите“, каза тя.

Регламентът на ЕС за цифрови COVID сертификати влезе в сила на 1 юли 2021 г. Философията беше гражданите и жителите на ЕС да могат да издават и проверяват своите цифрови сертификати за COVID в целия ЕС.

Националните органи са тези, които отговарят за издаването на сертификата. Държавите-членки се споразумяха за общ дизайн, който може да се използва за електронните и хартиените версии, за да се улесни признаването им.