ЕС може да не пусне американските и руските туристи от юли

Туристи се снимат пред Триумфалната арка на булевард "Шанз Елизе", 15 март 2020 г. [Ian Langsdon / EPA / EFE]

Страните от ЕС могат да оставят границите си затворени за пристигащи от САЩ и след 1 юли. Причината е неефективният начин, по който Вашингтон овладява пандемията от коронавирус. Това съобщи “Ню Йорк Таймс” във вторник (23 юни), позовавайки се на служители на ЕС.

Служител, участващ в разговори между страните на ЕС, е споделил проект за списък с граждани на трети страни, които ще могат да бъдат допуснати в блока. Американските и руските граждани не са сред тях.

Не е ясно дали правителството на САЩ е имало информация, че американските граждани ще бъдат изключени от списъка, след като ЕС отвори границите си за трети страни на 1 юли. Според документа, пътуващите от Китай ще могат да влязат в Европа, а гражданите на САЩ вероятно ще попаднат в една категория с Русия и Бразилия.

Служителите на ЕС посочват, че САЩ могат да бъдат добавени в списъка на по-късен етап, ако броят на заразените с COVID-19 в страната спадне. Докладът пояснява, че списъкът подлежи на промени, които могат да бъдат направени и преди  1 юли.

Към момента САЩ е най-тежко засегнатата от смъртоносния вирус държава. В страната има повече от 2,4 милиона регистрирани заразени и повече от 120 000 потвърдени смъртни случаи.

От средата на март страните-членки на ЕС затвориха границите си за всички граждани от трети страни. По подобен начин САЩ затвориха границите си за повечето европейски граждани.

Рекордното увеличение на заразени в няколко американски щата притеснява ЕС, заради възможността от втора вълна на коронавируса на континента. Ограничаването на американските туристи може да доведе до милиони долари загуби за страни, които се опитват да се изправят икономически на крака след ограничителни мерки, продължили месеци.

Въпреки решението някои държави-членки на ЕС вече отвориха границите си за пътуващи от трети страни.