ЕС може да плати над 10 млрд. долара за ваксините на Pfizer и CureVac

Логото върху централата на Pfizer в Рим. [Claudio Peri / EPA / EFE]

Европейският съюз може да плати повече от 10 милиарда долара, за да осигури стотици милиони дози от ваксините, разработени от Pfizer-BioNTech и CureVac, заяви представител на ЕС, участващ в преговорите.

Общността се договори да плати 15,50 евро на доза срещу COVID-19, разработена от Pfizer и BioNTech, според официалния представител. Това би означавало обща цена до 3,1 милиарда евро за 200 милиона дози, която ще се повиши до 4,65 милиарда евро, ако в рамките на сделката бъдат закупени още 100 милиона незадължителни дози, обясни източникът.

Информацията за ценообразуването, която не беше оповестена по-рано, потвърждава, че ЕС плаща по-малко на доза от САЩ за първоначално снабдяване с тази ваксина.

Сделката включва застраховка за страните от ЕС. Те следва да получат обезщетение, ако компаниите пренасочат дози към САЩ, според същият източник, който е пожелал анонимност поради чувствителността на темата.

ЕС отделно се е съгласил да плати 10 евро на доза за първоначално снабдяване с 225 милиона дози от кандидата за ваксина от CureVac, като компанията се се съгласила да направи отстъпка от 12 евро на доза.

Блокът сключи сделката с CureVac тази седмица, за да осигури доставката на до 405 милиона дози, от които 180 милиона не са задължителни.

Представителят на ЕС заяви, че CureVac се е ангажирал да започне доставки до края на март. Не е ясно дали допълнителните 180 милиона дози ще струват 10 евро или 12 евро всяка. При цената от 10 евро обаче блокът ще плати 4,05 милиарда евро за 405 милиона дози.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира условията и цените на договорите за ваксини, тъй като те са поверителни. Германските BioNTech и CureVac също отказаха коментар.

Американският производител на лекарства Pfizer обясни, че и BioNTech използват формула за диференцирано ценообразуване въз основа на обема и датите на доставка и че сделката за ЕС представлява най-голямата първоначална поръчка на кандидата за ваксина до момента.

“Няма да разкриваме допълнителни подробности за това споразумение“, добави той.

Американската цена

Pfizer и BioNTech заявиха в сряда, че окончателните данни показват, че кандидат ваксините им са 95% ефективни срещу COVID-19 и че те могат да започнат да ги разпространяват преди Коледа, ако получат спешни разрешителни.

През юли правителството на САЩ се съгласи да плати на Pfizer 19,5 долара на доза за 100 милиона, с опция за закупуване на още 500 милиона при условия, които ще бъдат договорени допълнтелно.

По-ниската цена за Европейския съюз отчасти отразява финансовата подкрепа, предоставена от Брюксел на BioNTech за разработването на лекарството, заяви друг представител на ЕС пред Ройтерс миналата седмица.

И двете кандидат ваксини на Pfizer-BioNTech и на CureVac се основават на нова технология и са предвидени да се прилагат в две дози. Това означава, че Pfizer ще получи  31 евро за ваксиниране  на един човек.

За да осигури доставката на ваксината Pfizer-BioNTech, ЕС е направил невъзстановима първоначална вноска. Сумата не е разкрита, но чиновникът заяви, че блокът е платил 700 милиона евро на компаниите.

Договорената цена от 15,50 евро на доза ще бъде платена само от онези европейски правителства, които желаят да купят ваксината, и само ако тя бъде одобрена от регулатора на ЕС като безопасна и ефективна.

Заради глобалната надпревара за осигуряване на ваксини, ЕС изисква от Pfizer и BioNTech да приемат “клауза за нарушение на договора“, ако пренасочат дозите към Съединените щати, каза източникът.

В този случай на държавите от ЕС ще бъдат възстановени 50% от парите, които са платили, каза служителят. Тази клауза е поискана от Брюксел, добави служителят, въпреки че компаниите планират да произвеждат дозите за Европа в Белгия и Германия.