ЕС може да спре потока от субсидии към Чехия

Еврокомисията и Чехия спорят заради конфликт на интереси на премиера Андрей Бабиш, който контролира холдинга Aгроферт. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Европейската комисия предупреди, че може да спре субсидиите за Чехия, ако страната не подобри проверките за конфликт на интереси при разпределението на евростредства на компаниите,  съобщи чешкото радио  iROZHLAS в понеделник.

Предупреждението беше направено първо в писмо от Европейската комисия до министерствата на промишлеността и търговията, финансите и регионалното развитие миналата седмица.

Изпълнителната власт на ЕС и Чехия са в спор заради конфликт на интереси на премиера Андрей Бабиш, за когото европейските одитори твърдят, че  контролира холдинга Aгроферт. Чешкият премиер отрече тези обвинения, като го нарече политическа афера.

В писмото си от шест страници двама ръководители на генерални дирекции в Комисията призоваха чешките власти да представят доклад за мерките, които ще предприемат да подобрят функционирането на системата за разпределение на европейските субсидии. Ако Чехия не подобри проверките, Комисията може частично да спре графика на плащанията.

Чешкото министерство на регионалното развитие, което е един от органите, които контролират разпределението на субсидии, вече реагира, като заяви, че ще организира среща с представители на другите министерства, за да обсъди начини за подобряване на проверката при евентуални случаи на конфликт на интереси при разпределението на евросредства.

Европейската комисия обяви в одиторски доклад през април, че Андрей Бабиш е имал конфликт на интереси заради двойната си роля на министър-председател и собственик на хранителния, химически и медиен холдинг “Агроферт”.

Бабиш, който е на пето място по богатство в Чехия, отрече да е извършил неправомерни действия.

Той настоя, че е прехвърлил “Агроферт”  в два доверителни фонда през февруари 2017 г., когато е бил финансов министър, съгласно чешкия закон за борба с корупцията, наречен “Закон Бабиш”.

Въпреки това публично достъпните документи показват, че той все още е действителният собственик и управлява агрохимическия холдинг.

“Агроферт холдинг” пък заведе дело срещу Европейския парламент. Компанията твърди, че депутатите от ЕС са отказали достъп до документи, заради които критикуват премиера за конфликт на интереси.