ЕС направи стъпка към въвеждане на сертификата за ваксинация

Много страни са ядосани на фармацевтичната индустрия заради забавянето на доставките на ваксини. [EPA-EFE / YVES HERMAN]

Лидерите на ЕС подкрепиха идеята за въвеждане на дигитален ваксинационен сертификат на срещата на върха в четвъртък. Те възложиха на посланиците да излязат с предложения след три месеца, когато ще има достатъчен брой ваксинирани хора.

“Има консенсус, че електронните сертификати трябва да бъдат създадени бързо, за да можем да ги въведем веднага, щом се ваксинират достатъчен брой хора“, казаха източници от ЕС  пред EURACTIV.

Стана ясно обаче, че тези сертификати няма да се предоставят на хора, които са се преболедували, а само на онези, които са се ваксинирали с одобрени от ЕС препарати.

Предложението за сертификат за ваксинация беше прокарано от Гърция и подкрепено предимно от страни, чиито икономики разчитат на туризма, като Испания, Малта, Италия, Кипър, както и Австрия и Естония.

Германия и Франция бяха по-неотзивчиви в началото, като изтъкнаха, че не всички хора имат достъп до ваксини и второ, научната общност все още не е сигурна за ефективността на сегашните ваксини спрямо новите варианти на COVID-19.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче изглежда се запали по  идеята.

“Решението трябва да бъде взето през следващите три месеца и затова вярвам, че всички държави-членки на ЕС работят, за да постигнат това своевременно“, каза Меркел след срещата на върха.

Тя обаче добави, че засега сертификатът за ваксинация не е приоритет предвид ниското ниво на ваксинация на населението.

Председателят на Съвета Шарл Мишел призна, че сертификатите остават “отворен въпрос“ и как ще се използват ще решава всяка държава. Работата по координирането на сертификатите за ваксини ще продължи на ниво посланици през следващите три месеца, обясни той.

ЕС срещу “Гугъл” и “Епъл”

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че “Гугъл” и “Епъл” вече предлагат своите решения за сертификати за ваксини на Световната здравна организация. “Искаме решение на ЕС“, подчерта тя.

Всъщност голямото предизвикателство за политиците е оперативната съвместимост и като цяло техническата част на такава схема. “Трябва да намерим начин да го хармонизираме на ниво ЕС, така че трябва да започнем да работим по него сега и да го подготвим, когато му дойде времето“, каза източник.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отбеляза, че колкото по-рано се вземат решения, толкова по-добре за ЕС, в противен случай отделните държави неизбежно ще тръгнат в тази посока.

Гръцкият лидер поясни, че сертификатът няма да бъде еквивалентен на здравен паспорт, а вместо това ще отвори бърза лента за пътуване, без ограниченията, причинени от диагностичните тестове и задължителна карантина.

“Улесняването на пътуванията не засяга само страните, които приемат голям брой туристи, но и авиационната и хотелиерска индустрия“, добави той.

Гърция вече е сключила двустранна сделка с Израел за сертификат за ваксинация, а в гръцките медии излязоха информации, че преговорите с Обединеното кралство продължават.

Източници съобщиха пред EURACTIV, че ако не бъде намерено решение за целия ЕС, ще има още двустранни сделки. Европейската комисия гледа скептично на подобен ход, защото се опасява, че това би довело до “хаос” в Шенген.

Ярост срещу фармацевтичната индустрия

EURACTIV също научи, че редица страни са се нахвърлили срещу фармацевтичната индустрия заради забавянето на доставките на ваксини.

Източници от ЕС споделиха, че има много въпроси към Комисията за закъсненията. Страните питат как да се ускори производството и как да обяснят пред гражданите трудностите, пред които е изправена Европа.

Същите източници заявиха, че лидерите са се договорили за по-строг подход за износа на ваксини за компании, които не спазват ангажиментите.

Полша беше сред най-разярените страни. Премиерът Матеуш Моравецки предложи да се нарушат правата на интелектуална собственост на компании, които не спазват договорите и вместо това изнасят за ОАЕ или Израел.

Преди срещата на върха българският здравен министър Костадин Ангелов изпрати агресивно писмо до британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.

“Заради липсата на ваксини, които трябваше да бъдат доставени, вашата компания изпраща на българския народ следното послание: “AstraZeneca взе надеждата от ръцете ви“, написа министърът. Той добави: “Нямаме нужда от учтивост, имаме нужда от ваксини”.

AstraZeneca заяви в четвъртък, че се опитва да достави 40 милиона дози от своята ваксина срещу COVID-19 до ЕС до края на март, което на практика е по-малко от половината от това, за което се е ангажирала по договор.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че блокът иска “повече предсказуемост и прозрачност“ от фармацевтичните компании. Той подчерта, че забавянето на договорените количества ваксини излага на риск целта на ЕС да ваксинира 70% от възрастните хора до края на лятото.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че досега в ЕС са били доставени 51 милиона дози ваксини и са инжектирани 29 милиона, като около 5% от гражданите са получили първата си доза. Тя изрази увереност, че целта от 70% все още  може да бъде постигната. Тя подчерта, че фирмите, които изнасят повечето ваксини срещу COVID-19 от ЕС, спазват договорите за доставка с Европа, но Брюксел следи “отблизо“  AstraZeneca заради намалените доставки.

Запитана за идеята ЕС да въведе контрол на износа, подобен на този в Съединените щати, тя каза, че Брюксел се стреми към “прозрачност“. 95% от вноса на ваксини в ЕС е от Pfizer-BioNTech, останалото от Moderna, каза тя.

Междувременно агенцията на ЕС за борба с измамите OЛАФ потвърди информацията, получена от EURACTIV,  за огромен черен пазар на ваксини срещу COVID-19.

От агенцията заявиха, че няколко държави от общността са докладвали за предложения от “предполагаеми посредници“ за 900 милиона дози ваксини за около 12,7 милиарда евро.