ЕС не знае какво да направи за Тайван

Хеликоптер издига гигантски флаг на Тайван по време на репетиция  преди Националния празник на Тайван в Таоюан, Тайван, 28 септември 2021 г.  EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Европейският съюз върви по опънато въже, когато става дума за Тайван, островът, който експертите описват като най-опасното място на Земята.

Европа не трябва да изпраща погрешни сигнали на сепаратистките сили в Тайван, заяви китайското външно министерство в четвъртък (4 ноември), след като делегация на Европейския парламент се срещна с президента на страната Цай Инг-вен, или рискува да навреди на връзките си с Китай.

„Европейският съюз трябва да поправи грешката си“, заяви Пекин.

Това не е първата подобна негативна реакция. На 21 октомври мисията на Китай в ЕС разкритикува приемането на „препоръка“ от ЕП  „за политическите отношения и сътрудничество между ЕС и Тайван“.

Текстът, одобрен с 580 гласа „за“, 26 „против“ и 66 въздържали се, изразява сериозна загриженост за продължаващата враждебност, натиск, военни учения, нарушение на въздушното пространство и кампании за дезинформация срещу Тайван. Евродепутатите призовават ЕС да направи повече за справяне с това напрежение, да защити демокрацията на Тайван и статута на острова като важен партньор на ЕС.  Евродепутатите предлагат и промяна на името на Европейската икономическа и търговска служба в азиатската страна на „Офис на Европейския съюз в Тайван“, за да се отрази широкият обхват на двустранните връзки.

За Пекин има само един Китай и Тайван е неразделна част от него, а това е и политическата основа на дипломатическите отношения между Китай и ЕС и неговите държави-членки. Следователно Пекин призовава ЕС да „поправи своите грешки, да премахне смущенията и да създаде условия за стабилно развитие на отношенията“.

Геополитическият контекст е важен. Китай изостави своята стратегия „Един Китай – две системи“ по отношение на Хонконг. Той стана имунизиран срещу критики към правата на човека от чужбина. В смисъл, че не им обръща никакво внимание. А китайският президент Си Дзинпин поставя като свой приоритет постигането на „обединение“ с Тайван, за което Тайпе няма никакво желание.

Ескалацията на китайско-американските разговори доведе до това, че президентът Джо Байдън каза, че САЩ ще защитят острова в случай на китайско нападение. Военното напрежение между Китай и САЩ в Тайванския проток показва, че рискът от пълномащабна война в Южнокитайско море никога не е бил по-голям. Оказа се също, че американски военни са действали тайно в Тайван от поне една година (Том Кланси прави такава хипотеза в един от романите си „Джак Райън“).

Междувременно някои страни от ЕС, особено от Източна Европа (Литва, Чехия, Словакия), вече преориентираха отношенията си от Китай към Тайван. Литва напусна китайския форум за сътрудничество 17+1, като го нарече „раздвояващ“.

Виждали сме това и преди – група държави от ЕС са по-проамерикански настроени, което не помага за определянето на обща позиция.

В най-лошия сценарий САЩ ще бъдат въвлечени във война за Тайван просто защото не могат да си позволят да не го правят. Пълното господство на Китай в регион, която обхваща територии от  Япония и Южна Корея до Австралия, би обърнала с главата надолу света, какъвто го познаваме. Това ще принизи САЩ до статута на местна сила и ще разбие неговите съюзи, включително НАТО.

Тристранният пакт между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, беше замислен по най-лошия начин, като се противопостави на Франция, единствената страна в ЕС, която има голям военен капацитет в далечни морета.

Европа пък не може да остане встрани от конфликт, който застрашава живота на около 15 000 европейци, които живеят в Тайван. Франция има три архипелага от острови в Тихия океан, които със сигурност няма да изостави.

ЕС просто не може да си позволи да се преструва, че не вижда напрежението между Тайван и Китай. Отделните държави не трябва да усложняват още повече противопоставянето. Вместо това ЕС трябва да има единна позиция. Тази позиция трябва да бъде деескалация. Но също така трябва да е ясно какво се случва при най-лошия сценарий.