ЕС няма да бърза да признава талибаните

Талибаните празнуват изтеглянето на американските сили в Кандахар, Афганистан, 1 септември 2021 г. [Stringer/EPA/EFE]

Европейският съюз ще трябва да се ангажира с талибаните, но няма да бърза официално да признае ислямистката групировка за нови управници на Афганистан, заяви в сряда (1 септември) висш служител на Европейския съюз.

Гунар Виганд, директор на Европейската комисия за Азия и Тихия океан, заяви, че изпълнителната власт на ЕС планира да осигури финансиране от 300 милиона евро както тази година, така и следващата, за да проправи пътя за презаселване на около 30 000 афганистанци.

Виганд подчерта, че официални отношения с талибаните ще бъдат установени само ако групата отговаря на специфични условия, включително зачитане на правата на човека и неограничен достъп на хуманитарните работници.

„Сред държавите членки и в Г-7 няма съмнение, че ще трябва да поддържаме диалог с талибаните, да общуваме с тях, но трябва да им повлияем на талибаните, да използваме лостовете, с които разполагаме“, заяви той. „Но няма да бързаме да признаваме това ново образувание, нито да установяваме официални отношения“, каза той пред евродепутатите в Брюксел.

Виганд допълни, че не е ясно дали талибаните ще могат да управляват ефективно, но за ЕС ключово условие за официалните отношения ще бъде създаването на приобщаващо и представително преходно правителство.

Две седмици след завземането на контрола над столицата Кабул ислямистите все още не са посочили членовете на новата администрация или казват как възнамеряват да управляват.

Виганд заяви, че друго условие за признаване на талибаните ще бъде да предоставят свободен коридор на афганистанците, които искат да напуснат Афганистан, да се въздържат от реваншизъм срещу хора, свързани с чуждестранните сили и бившето правителство и да не допускат Афганистан да се превръща в рай за терористи.

Има опасения, че заради събитията в Афганистан ще се случи повторение на миграционната криза в Европа от 2015-2016 г.

Виганд заяви, че план на ЕК за осигуряване на 300 млн. евро за тази и следващата година трябва да подпомогне релокацията и хуманитарния прием на около 30 000 души. Той не поясни откъде ще дойдат средствата, нито как ще бъдат похарчени.

Той призова да бъде направен анализ какво се е объркало в 20-годишния ангажимент на Запада в Афганистан, като с това имаше предвид хаотичната гражданска и военна евакуация след превземането на Кабул от талибаните.

„Трябва да направим оценка на причините, които направиха възможно това сриване“, каза Виганд. „Трябва да научим тези уроци заради подобни ситуации в бъдеще и този анализ трябва да бъде направен сега.“