ЕС не успя да убеди САЩ да удължат срока за евакуация от летището в Кабул

Италианският премиер Марио Драги по време на виртуална среща на Г -7 за продължаващата криза в Афганистан, Рим, Италия, 24 август 2021 г. [Handout photo/EPA/EFE]

На срещата на върха на Г-7 във вторник (24 август) лидерите на ЕС призоваха президента на САЩ Джо Байдън американските войници да продължат да охраняват летището в Кабул, докато операциите по евакуация на уязвими афганистанци приключат след крайния срок от 31 август.

Лидерите на икономически най-развитите страни – Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, се срещнаха, за да обсъдят как да завършат хаотичното изтегляне и как да действат с талибаните, след като завзеха властта.

ЕС беше представен на срещата на върха от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

Мишел каза, че европейските лидери са призовали своите „американски приятели“ да „осигуряват сигурността на летището толкова дълго, колкото е необходимо, за да завършат операциите и да гарантират справедлив и равноправен достъп на всички граждани, които имат право на евакуация“.

Съединените щати имат споразумение с талибаните, които свалиха бившето подкрепяно от Запада правителство на Афганистан, за изтегляне на американските сили до 31 август, включително от летището в Кабул.

Мнозина се опасяват, че след този срок талибаните просто ще затворят летището.

Въпреки сегашните темпове на евакуация, в която участват десетки военно-транспортни самолети от САЩ и други западни съюзници, хиляди афганистанци, за които официални лица и правозащитни организации твърдят, че са изправени пред потенциално възмездие от страна на талибаните, няма да могат да напуснат до крайния срок на Байдън.

От 14 август над 70 000 души, включително американски граждани, персонал на НАТО и афганистанци в риск, бяха евакуирани от Кабул, каза Байдън във вторник.

Талибаните предупредиха в понеделник, че ще има „последствия“, ако САЩ и техните съюзници се опитат да останат в Афганистан след договорения срок.

Но европейските съюзници на Вашингтон се опасяват, че това време няма да е  достатъчно, за да евакуират афганистанците, които са работили за международни мисии или за военните и които сега са изложени на риск от репресии. Асоциацията на съюзниците по време на война, група за презаселване на бежанци, изчислява, че 250 000 афганистанци, включително преводачи,  шофьори и други работници, които помогнаха на усилията на САЩ, трябва да бъдат евакуирани.

„Няколко лидери по време на срещата на Г-7 изразиха загриженост за срока до 31 август и ние също имахме възможност да изразим мнението си по този въпрос“, каза Мишел.

В допълнение към европейските лидери, които участваха в разговора, Мишел каза, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е разговаряла с ръководители на няколко държави и правителства от блока.

„Казаха ни, че за тях е много важно да се опитат да удължат това време“, каза Мишел, но отказа да каже пред журналистите как е реагирал Байдън.

ЕС ще продължи да защитава демокрацията и правата на човека по света след края на западната военна мисия в Афганистан, каза Мишел.

Краят на военните операции в Афганистан „не е краят на нашия ангажимент за насърчаване на върховенството на закона, демокрацията и правата  – напротив, ние трябва да сме по-решителни от всякога“, подчерта той на пресконференция след срещата на Г-7 за Афганистан.

„Това трябва да е ясно за онези, които се опитват да се възползват от настоящата ситуация.“, допълни председателят на Съвета.

Преговорите не доведоха до „нови дати“ за края на евакуационната мисия, заяви германският канцлер Ангела Меркел, въпреки че имаше интензивни дискусии дали може да се използва летището в Кабул, управлявано от цивилни, след 31 август.

Тя добави, че Германия е готова да работи със страни, съседни на Афганистан, като Пакистан и Иран, за подпомагане на бежанците.

Повечето служители на Европейския съюз, включително афганистанците, са евакуирани от летището в Кабул, каза Фон дер Лайен.

„Много съм благодарна, че по-голямата част от персонала, включително афганистанския и техните семейства, са евакуирани от Афганистан и са в безопасност“, каза тя.

Тя добави, че лидерите на Г-7 са съгласни, че е техен „морален дълг“ да помагат на афганистанския народ след завръщането на талибаните на власт.

„Ситуацията наистина е трагедия за афганистанския народ и е сериозно препятствие за международната общност“, смята председателят на Комисията.

Фон дер Лайен заяви, че помощта е от решаващо значение за хората, изправени пред непосредствен риск в Афганистан, по-специално за големия брой вътрешно разселени хора,  80% от които са жени и момичета.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че основното условие на споразумението на Г-7 е, че ислямистите трябва да позволят безопасно преминаване на афганистанците, които искат да напуснат страната дори след крайния срок.

Групата призова новите управници на Афганистан да прекъснат всички връзки с терористични организации и да се включат в борбата срещу тероризма, заяви член на френската делегация.

След срещата той заяви пред репортери, че крайният срок за изтегляне от Афганистан на 31 август е в ръцете на САЩ.

Талибаните обявиха във вторник, че искат всички чуждестранни евакуации от страната да приключат до крайния срок 31 август, като добавиха, че няма да се съгласят с удължаване.

Афганистанското правителство се разпадна, тъй като САЩ и техните съюзници изтеглиха войските си две десетилетия в размирната страна. Западните съюзници взеха власта от  талибаните след атаките на 11 септември 2001 г. срещу САЩ от бойци на Ал Кайда, чиито лидери бяха получили убежище в управлявания от талибаните Афганистан.

Лидерите на талибаните, които се опитат да покажат по-умерено лице след завземането на Кабул, започнаха преговори за формиране на правителство, които включват дискусии с някои стари врагове, включително бившия президент Хамид Карзай.

Талибаните назначиха за временно изпълняващ длъжността министър на отбраната бивш задържан от Гуантанамо, молла Абдул Каюм Закир, съобщи базираният в Катар новинарски канал Ал Джазира, като се позова на източник от ислямистите.

Някои бивши служители на афганистанското правителство съобщиха, че им е наредено да се върнат на работа.