ЕС обвини Русия за хакване на сателити преди нахлуването в Украйна

Изглед на услугата KA-SAT.[Wikiwand]

Европейският съюз обвини във вторник (10 май) руските власти, че са извършили кибератака срещу сателитна мрежа час преди инвазията в Украйна, за да проправят пътя за своето нападение.

Това бе първият път, в който ЕС официално обвини руските власти за извършване на кибератака, заяви върховният представител на блока за външната политика Жозеп Борел.

„Европейският съюз и неговите държави-членки, заедно с неговите международни партньори, категорично осъждат злонамерената киберактивност, провеждана от Руската федерация срещу Украйна, която беше насочена към сателитната мрежа KA-SAT, управлявана от Viasat“,  се казва в декларация от името на 27-те страни от блока.

Съобщава се, че KA-SAT е широко използван от украинските военни. Сателитът предоставя услуги за широколентов достъп до интернет в цяла Европа, а също и в малка част от Близкия изток.

„Кибератаката е извършена един час преди непредизвиканата и неоправдана инвазия на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., като по този начин военната агресия е била улеснена“, се казва в съобщението.

В него се посочва също, че атаката е причинила значителни смущения „в работата на публичната администрация, бизнеса и потребителите в Украйна, както и е засегнала няколко държави-членки на ЕС“.

Борел каза, че преди блокът е казвал само, че кибератаките са идвали от Русия, но сега има достатъчно доказателства, за да припише този хак на руската държава.

„Ще трябва да работим заедно с Украйна, нашите международни партньори, за това как да предотвратим, обезкуражаваме, възпираме и реагираме на тези кибератаки, които със сигурност са дело на Руската федерация“, каза той.

Европейските доставчици заявиха през март, че насочването на американския сателитен оператор Viasat е оставило хиляди интернет потребители офлайн в Германия, Франция, Унгария, Гърция, Италия и Полша.

Русия нахлу в прозападната си съседка Украйна в ранните часове на 24 февруари, което изглежда беше опит за бързо сваляне на ръководството на страната.

Инвазията продължава повече от два месеца, тъй като украинските сили нанесоха тежки загуби на руската армия и я принудиха да пренасочи нападението си към източната част на страната.

Военни и кибер специалисти се опасяваха, че войната може да доведе до избухване на опустошителни кибератаки, които могат да се разпространят и да имат глобален ефект.

Най-лошият сценарий беше избегнат засега, защото  наблюдаваните атаки изглежда са съсредоточени  в конкретни географски области.