ЕС обеща 1 милиард евро помощ на Афганистан

Талибаните се срещат с представители на ЕС и САЩ в Доха. [Handout photo Twitter]

Талибаните проведоха първите си разговори лице в лице със съвместна делегация на САЩ и ЕС във вторник (12 октомври) в Катар. На срещата Брюксел обеща 1 милиард евро за помощ за Афганистан.

Както на срещата в Доха, така и конференцията на големите икономики в света, Г-20, посланието за талибаните беше същото: светът се ангажира с хуманитарна помощ за страдащия народ на Афганистан, но страната не трябва да се превръща в база за терористи.

Европейският съюз откри виртуалната среща на върха на Г-20, като обеща пакет от милиард евро, включително пари за спешни хуманитарни нужди и за съседите на Афганистан, които приемат бежанци от размирната страна.

Талибаните търсят признаване, както и помощ, за да избегнат хуманитарна катастрофа, след като се върнаха на власт през август след изтеглянето на американските войски.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че помощта означава „предотвратяване на голям хуманитарен и социално-икономически срив“.

Тя подчерта, че средствата са „пряка подкрепа“ за афганистанците и ще бъдат насочени към международни организации, а не към временното правителство на талибаните, което Брюксел не признава.

„Бяхме ясни за нашите условия пред афганистанските власти, включително по отношение на зачитането на правата на човека“, каза тя.

Италианският премиер Марио Драги, който беше домакин на преговорите на Г -20, заяви, че са се съгласили да работят заедно за предоставяне на хуманитарна помощ за афганистанския народ и че това трябва да включва контакти с талибаните.

„Много е трудно да се помогне на афганистанския народ без някакво участие на талибанското правителство“, каза той.

Групата Г-20 включва САЩ, ЕС, Китай, Турция, Русия, Индия и Саудитска Арабия, наред с други страни.

„Вместо да спорим, сега сме наясно с тази извънредна ситуация и с огромните отговорности, които Г-20 има към афганистанския народ“, заяви Драги на пресконференция след срещата на върха.

Президентът на САЩ Джо Байдън беше сред лидерите, които участваха в срещата. В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са „обсъдили критичната необходимост от поддържане на трайните ни антитерористични усилия, включително срещу заплахите от „Ислямска държава“.

Става въпрос за „Ислямска държава-Хорасан“, част на групировката, която действа  в региона и е ожесточен съперник на талибаните. Екстремистите вече организираха няколко смъртоносни атаки.

„Приоритет“ на хуманитарната ситуация

Лидерите на Г-20 потвърдиха ангажимента си да предоставят хуманитарна помощ директно на афганистанския народ чрез независими международни организации и „да насърчават основните права на човека за всички афганистанци, включително жени, момичета и членове на малцинствени групи“, обяви Белият дом.

Международната помощ за Афганистан беше блокирана, след като талибаните се върнаха на власт след изтеглянето на САЩ и другите международни войски след 20 -годишна война.

Авоарите на страна в чужбина са замразени, а цените на храните и безработицата се покачват. Това предизвика предупреждения за хуманитарна катастрофа през зимата.

Държавите от ЕС са обезпокоени от възможността за увеличаване на броя на афганистанците търсещи убежище, които ще се опитват да влязат в блока, както се случи през 2015 г., когато сирийците бягаха от войната в страната си.

Брюксел смята, че даряването на пари за подпомагане на стабилизирането на Афганистан и подпомагане на съседните страни може да спре мигрантския поток.

Докато се провеждаше виртуалната среща на върха, в Доха се състояха директни разговори с талибаните. Тази среща беше организирана от Катар, който отдавна е домакин на политически срещи на талибаните.

„Мисля, че взаимодействието с талибаните сега е най-важното“, каза Мутлак ал Катани, специален пратеник на външния министър на Катар, който отхвърли въпроса дали страната му ще признае талибанското правителство.

„Приоритет в момента е хуманитарната ситуацията, образованието, свободното преминаване на хората, които искат да напуснат страната“, каза той.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза, че САЩ ще поемат „прагматичен ангажимент“, но няма да признаят правителството на талибаните.

Отношенията ни „ще се определят от поведението на талибаните и всяко бъдещо правителство“, каза Прайс пред репортери във Вашингтон.

Говорителят на ЕС Набила Масрали определи срещата като „неформален обмен на техническо ниво“, който „не представлява признаване на временното правителство“.