ЕС обмисля допускането на напълно ваксинирани туристи

Tourists-Pisa-tower-800x450 [Fabio Muzzi/EPA/ EFE]

ЕС се стреми да облекчи ограниченията за пътуване на чуждестранни туристи още през следващия месец, но само ако те са напълно ваксинирани или идват от държава, където заболеваемостта от Covid-19 е под контрол.

Европейската комисия препоръчва на държавите-членки да се договорят относно рестарта на жизненоважната туристическа индустрия преди лятото, след “празния“ сезон миналата година, когато пътуванията рязко намаляха по целия свят.

“Време е за съживяване на туристическата индустрия в ЕС и за възстановяване на трансграничните приятелства – безопасно“, заяви в туит президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен.

С известни уговорки обаче. Брюксел се стреми да гарантира, че набиращата скорост ваксинационна кампания в ЕС не е застрашена от нови варианти на вируса, и че има реципрочност за европейците, които отиват в чужбина.

В изявлението на комисията се казва, че ваксинираните хора, пристигащи в ЕС за “неналожителни пътувания“, ще трябва да са ваксинирани с одобрена от ЕС ваксина. За момента това са БиоНТех/Пфайзер, Модерна, АстраЗенека и Джонсън & Джонсън.

Дори и напълно имунизирани – получили две дози, (с изключение на ваксината Джонсън & Джонсън,  която е единична), трябва да се изчака две седмици, за да се гарантира пълния ефект на ваксините. Страните от ЕС все още могат да изискват Covid тестове, карантина или дори двете.

Предвижда се “аварийно спиране“, което позволява на страните от ЕС да забранят пътуванията, откъдето е засечен „притеснителен или предизвикващ интерес вариант“, като тези в  Бразилия, Индия и Южна Африка.

„Дори ваксинираните от тези места ще бъдат обект на ограничения за пътуване, идвайки от страни, подложени на аварийната спирачка“, заяви говорителят на комисията Адалберт Янц.

Заболеваемост

По отношение на това как ЕС ще преценява дали страните-членки вършат достатъчно добра работа за ограничаване на Covid, ключовият показател ще бъде осредненият брой заразени на 100 000 жители в рамките на две седмици.

Служител на ЕС, участващ в изготвянето на препоръката, заяви пред журналисти, че старият праг от 25 инфекции на 100 000, фиксиран преди близо година, ще бъде повишен до 100, за да представи „различна реалност“, поради увеличаващите се ваксинации.

Следователно списъкът на ЕС за приемливи държави може да се разшири от седем в момента (Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд); и Китай с досега неспазено условие за реципрочност – на много повече.

Миналата седмица фон дер Лайен заяви пред New York Times, че очаква много американски туристи да се завърнат в ЕС това лятото, заради американската ваксинационна програма.

Европейските страни имат интерес да посрещнат платежоспособните американци, облекчавайки ограниченията, въпреки че представителят на ЕС, заяви пред журналисти, че САЩ първо трябва да “подредят собствения си дом“.

Той заяви, че се надява да види “постепенно сближаване“ на регистрацията на сертификати за ваксини в САЩ. Целта е да се преодолее настоящата фрагментирана ситуация в отделните щати, издавайки различни сертификати, което затруднява контрола в международен план.

Международната организация по туризъм и Световната здравна организация (СЗО) работят по сертифициране, което ще бъде прието в цял свят, отбеляза той.

Великобритания „под въпрос“

Макар и по-близо до Европа, има “въпросителна“ за това как бившата членка на ЕС Великобритания, която е в обтегнати отношения с Брюксел след Брекзит, може да се възползва от облекчаването на правилата.

Представителят на ЕС призна, че заради ваксинирането и сравнително ниския процент на инфекции “цифрите за Обединеното кралство са добри“.

Но подчерта, че съществува “въпросът за реципрочност“, който ще трябва да бъде разгледан колективно от страните членки на ЕС.

Понастоящем, Великобритания поставя пътуващи от всички държави в ЕС под задължителна карантина с изключение на Ирландия, с която споделя общи правила на пътуване.

Тази седмица Британското правителство ще даде списък на страните, които смята за приемливи за пътуване без налагане на карантина, но се очаква да запази много страни от ЕС в своя карантинен списък.

Руските и китайските ваксини се изключват

Докато препоръката на Европейската комисия споменава за ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, в нея се казва, че и други ваксини срещу Covid-19, приети от СЗО за спешно ползване, може да бъдат добавени по-късно.

За момента обаче, нито руската ваксина Спутник V, нито китайските ваксини ще бъдат включени, с изключение на дози прилагани в десетки страни с по-ниски доходи.

Това следва посоката на планирания от ЕС “цифров зелен сертификат“, който също ще бъде пуснат следващия месец, за да могат европейците да пътуват по-свободно в рамките на блока.

Този документ не само ще показва ваксинационния статус, но и скорошни отрицателни резултати от Covid тест, както и имунитет, придобит при преболедуване на инфекция.