ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Беларус

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс в Люксембург на 18 октомври 2021 г. Предложението за санкции срещу Беларус дойде за първи път от Латвия. [Council Newsroom]

Външните министри на Европейския съюз обсъдиха в понеделник (18 октомври) нови икономически санкции срещу Беларус, включително и срещу авиокомпаниите, за да се спре  „умишлената политика на Минск да приема хиляди нелегални мигранти и да ги изпраща през границите на ЕС“.

Предложението за санкции дойде за първи път от Латвия в понеделник в Люксембург и първоначално не беше на дневен ред за външните министри. Това обаче се промени може би в отговор на решението на Беларус да изгони посланика на Франция през уикенда, казаха дипломати.

Франция заяви в понеделник, че нейният посланик е напуснал Беларус, тъй като властите са прекратили акредитацията му, след като той не е представил акредитивните писма на президента Александър Лукашенко, когото ЕС вече не признава за легитимен държавен глава.

Затягането на санкциите ще последва мащабните мерки, които бяха предприети срещу икономиката на Беларус през юни заради репресиите на Лукашенко срещу протестиращите след оспорваното му преизбиране през август 2020 г. Протестиращите казват, че изборите са били фалшифицирани, което той отрича.

Много държави от ЕС обвиняват Лукашенко, че приема нелегални мигранти от Ирак, Иран и различни части на Африка, за да ги пропуска през границите в ЕС. Целта е да дестабилизира блока.

Лукашенко отрича това и обвинява Запада, че е виновен за надвисналата хуманитарна катастрофа, след като група мигранти беше  блокирана на беларуско-полската граница.

„Трябва да въведем по-строги санкции. Трябва да включим в списъка и така наречените туристически компании, които организират полети на мигранти“, каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс, когато пристигна за срещата с колегите си в Люксембург.

„Вярвам също, че трябва да санкционираме беларуската държавна авиокомпания „Белавия“, така че тя да не може да получи каквато и да е подкрепа“, каза той.

„Белавия“ няма право да влиза във въздушното пространство на ЕС, но тя наема самолети от държави от блока, по-специално от Ирландия. Външният министър Саймън Ковени каза, че е отворен за предотвратяване на бъдещи сделки.

„Ирландия иска да увеличи санкциите и натиска върху режима в Беларус, но трябва да се уверим, че това е практично и приложимо“, каза той пред репортери в Люксембург.

ЕС подготвя нов пакет от санкции срещу белоруски граждани, който може да включва външния министър, който е  обвинен за кампанията за насърчаване на нелегалната миграция в блока.

Нови полети, нови обещания

От август Полша, Литва и Латвия съобщават за скок на броя на мигрантите на граничните пунктове с Беларус. Те обвиняват Минск, че използва мрежа от туристически агенции в Ирак и в Африка на юг от Сахара, за да предложи на мигрантите беларуски визи и да ги транспортира до границите на ЕС.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви, че не е имало намаляване на мигрантския поток, дори след като ЕС е успял да спре пътуванията от Ирак и Йордания.

„Те използват нови полети от редица страни от Близкия изток и Северна Африка, за да заблудят хората с надеждата за лесно влизане в Европейския съюз“, каза той.