ЕС обяви венецуелския посланик за персона нон грата

Посланикът на Венецуела Клаудия Салерно Калдера [Twitter account of Claudia Salerno Caldera]

Европейският съюз обяви посланика на Венецуела в блока за “персона нон грата“ в четвъртък. Ходът е отговор на решението на  Каракас да изгони посланика на ЕС. 

В изявление се посочва, че страните членки са се съгласили с мярката, която бе предложена от ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, след като Венецуела принуди европейския посланик да си тръгне.

“Това е отговор на решението на правителството на Венецуела да обяви ръководителя на делегацията на ЕС във Венецуела за персона нон грата“, се казва в съобщението.

“ЕС смята, че тази декларация е напълно необоснована и противоречаща на целта на блока за развитие на отношенията и изграждане на партньорства в трети държави”,  се казва в документа. 

Клаудия Салерно, представител на Венецуела в ЕС, отговори в Туитър, че “независимостта и суверенитетът на нашата родина не подлежат на преговори“.

В сряда венецуелският външен министър Хорхе Ареаза обяви, че посланикът на ЕС Изабел Брилянте Педроса има 72 часа да напусне страната. Това стана два дни след като външните министри на ЕС се договориха да наложат санкции на 19 венецуелски служители за “подкопаване на демокрацията“.

Брюксел разшири списъка си със санкции и отказа да признае за легитимни парламентарните избори през декември, които бяха спечелени от венецуелският лидер Николас Мадуро. Той взе контрола над парламента след бойкот на опозицията.

До оспорвания вот Националното събрание се управляваше от опозиционно мнозинство с председател Хуан Гуайдо. Институцията беше единственият орган, който не беше под контрола на Мадуро.

Западът смята Гуайдо за легитимен държавен глава на Венецуела. Той бе подкрепен от около 50 чуждестранни правителства, докато Мадуро е обект на санкции  и е заклеймен като “диктатор”. Мадуро е обвинен и за измами на изборите.