ЕС ограничава износа за Хонконг в отговор на закона за сигурност

През юни Постоянният комитет на народния конгрес на Китай единодушно одобри закон за националната сигурност за Хонконг, който забранява актове на сецесия, подривна дейност, тероризъм и сговор с чуждестранни сили във връзка със застрашаване на националната сигурност. [EPA-EFE / JEROME FAVRE]

Във вторник (28 юли) Европейският съюз се съгласи да ограничи износа към Хонконг на оборудване, което може да се използва за наблюдение и репресии, след като Пекин наложи нов спорен закон за сигурност.

Блокът изрази сериозна загриженост относно новия закон, посочвайки, че той силно ще ерозира свободите в Хонконг, които трябваше да бъдат защитени при предаването на региона от Великобритания на Китай.

Постигането на единна позиция на ЕС за Китай ЕС не бе лесно. Държавите членки са дълбоко разделени дали да се противопоставят на Пекин – изключително важен търговски партньор – или да се опитват да си сътрудничат с него.

Но след предложение на Франция и Германия, във вторник 27-те държави членки се съгласиха да ограничат износа към Хонконг на технологии, които може да се използват за “вътрешна репресия, прихващане на вътрешни комуникации или кибернаблюдение”.

“ЕС е особено загрижен за широката ерозия на правата и свободите, които трябваше да останат защитени най-малко до 2047 г., за липсата на гаранции и яснота в закона и за неговите екстериториални разпоредби”, се казва в изявление на Съвета на ЕС.

Наред с ограничението за износ, ЕС ще въведе и мерки за подпомагане на населението на бившата британска колония чрез визи, стипендии и академичен обмен, за да бъде по-лесно на жителите на Хонконг да пътуват до Европа, заявиха дипломати.

Германският външен министър Хайко Маас посочи, че при действащия нов закон за сигурност “Хонконг следва да се третира не по-различно от континентален Китай”, по отношение на износа на оборудване, което може да се използва за репресии.

Във вторник Пекин обяви прекратяването на договорите за екстрадиция с Канада, Австралия и Великобритания, заради действията им по отношение на новия закон.

Пекин настоява, че законът за сигурност е необходим за възстановяване на стабилността във финансовия център след продължителни политически вълнения.