ЕС отзовава посланика в Куба, настоял за отмяна на американските санкции

Коли чакат за зареждане на бензиностанция в Хавана, Куба, 11 февруари 2020 г. Администрацията на Тръмп наложи санкции срещу доставки на венецуелски петрол за острова.  [Yander Zamora/EPA/EFE]

Eвропейският съюз отзова своя посланик в Хавана, който подписа отворено писмо, в което призовава американския президент Джо Байдън да отмени санкциите срещу Куба, заяви говорител на Европейската комисия.

Испанският дипломат Алберто Наваро ще бъде изслушан защо се включил в инициативата за отмяна на търговското ембарго на САЩ над острова.

“Помолихме посланика да дойде в Брюксел, за да даде обяснения” на върховния представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел, обяви говорител на неговия офис пред Франс прес.

Група от 16 европейски депутати вече настоя Наваро да бъде сменен, каза говорителят.

“Считаме, че посланикът е недостоен за високия пост, който заема и който му е поверен, затова ви молим да пристъпите към незабавната му смяна“, се казва в писмо до Борел от междупартийна група от евродепутати.

Подписалите се са от дясноцентристката Европейска народна партия, центристката група “Обнови Европа“ и Европейските консерватори и реформисти.

Кубинската икономика, която остава до голяма степен в държавни ръце, е в застой от години. През 2020 г. тя се сви с 11% заради сериозните санкции на САЩ, както и от  спада в туризма заради пандемията.

След встъпването си в длъжност през 2017 г. Доналд Тръмп наложи ограничения за пътувания и парични преводи за Куба и наложи санкции срещу доставки на венецуелски петрол до острова.

В края на мандата си Тръмп обяви, че е включил Куба в списъка на страните, подкрепящи тероризма, от който тя беше извадена през 2015 г. от Барак Обама.

“Режимът на Кастро трябва да прекрати своята подкрепа за международния тероризъм и подривните действия спрямо правосъдната система на САЩ”, се казва в изявлението.

Една от причините за мярката бе, че Хавана е отказала да предаде живеещите в страната лидери на колумбийската крайнолява въстаническа групировка “Армия за национално освобождение”.

Президентът Джо Байдън ще направи преглед на американската политика по отношение на Куба, обяви Белият дом, след като новата администрация встъпи в длъжност през януари.