ЕС отложи търговските проговори с Австралия заради подводниците

Проваленият договор разгневи Франция, която обвини Австралия и САЩ, че са й забили с нож в гърба. Париж отзова своите посланици както от Канбера, така и от Вашингтон. [EPA-EFE/ YOAN VALAT]

Европейският съюз ще отложи търговските преговори с Австралия на фона на скандала с отменената сделка за подводници.

Австралийският министър на търговията Дан Техан заяви в петък, че преговорите с Европейския съюз за търговска сделка са отложени, тъй като спорът заради решението на Канбера да отмени сделка с Франция на стойност 40 милиарда долара ескалира.

Австралия отмени миналия месец споразумение с Париж за изграждане на флот от конвенционални подводници и вместо тях ще купи най-малко осем подводници с ядрена американска и британска технология. Преди това Канбера, Вашингон и Лондон подписаха споразумение за сигурност.

Проваленият договор разгневи Франция, която обвини Австралия и САЩ, че са й забили с нож в гърба. Париж отзова своите посланици както от Канбера, така и от Вашингтон.

В знак на солидарност с Франция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави под въпрос сключването на търговско споразумение с Австралия.

Техан отказа в петък да коментира ролята, която е изиграло споразумението за подводниците в забавянето на преговорите, но потвърди, че 12 -ият кръг преговори, планиран за 12 октомври, е отложен с месец.

„Ще се срещна с моя колега от ЕС Валдис Домбровскис следващата седмица, за да обсъдим 12 -ия кръг на преговори, който  ще се проведе през ноември, а не през октомври“, уточни министърът.