ЕС отпуска на Молдова 60 млн. евро заради газовия спор с Русия

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща "пълната подкрепа" на блока за бившата съветска страна на среща с прозападния премиер на Молдова Наталия Гаврилица  в Брюксел. [Europe by Satellite]

Европейският съюз  обави в сряда (27 октомври), че предоставя на Молдова 60 милиона евро, за да й помогне да се справи с газовата криза, след като руският гигант „Газпром“ повиши цените.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща „пълната подкрепа“ на блока за бившата съветска страна на среща с прозападния премиер на Молдова Наталия Гаврилица  в Брюксел.

Гаврилица написа в Туитър, че е „дълбоко трогната от проявата на солидарност на ЕС“ и че помощта е „страхотна новина за молдовския народ“.

Миналата седмица в Молдова беше обявено извънредно положение заради енергийната криза и проблеми с доставките на газ за страната. Договорът за газ на Молдова с „Газпром“ изтече в края на септември, а двете страни не успяха да се споразумеят за нова цена. „Газпром“ удължи споразумението за доставка на синьо гориво до 1 ноември, но цената нарасна до 790 долара за хиляда кубически метра. Властите в Кишинев се надяват да сключат нов дългосрочен договор за доставка на газ с руската компания.

Миналата седмица руски медии съобщиха, че „Газпром“ заплашва да отреже страната, ако не уреди дълговете си и не подпише нов договор до декември.

През последните няколко дни Молдова купува газ от Европа и правителството заяви, че ще продължи преговорите с „Газпром“.

Молдовската държавна енергийна фирма „Енергоком“ съобщи в сряда, че е купила 1,5 милиона кубични метра газ, като доставката е насрочена за 28 октомври през Украйна и Румъния. Газът ще се доставя от базираната в Швейцария DXT Commodities и полската PGNiG.

Кремъл настоя, че спорът е „само и изключително търговски“. Въпреки това опасенията са, че Москва използва енергийната си мощ, за да се опита да дръпне Молдова обратно под крилото си, след като Гаврилица обеща по-тесни връзки с ЕС.

В сряда Кремъл отрече твърденията в доклад, че руската компания използва газовите преговори с Кишинев, за да се опита да извлече политически ползи, и заяви, че преговорите са били чисто търговски.

Заклещена между Румъния и Украйна, страната с население от 2,6 милиона души получава газ от Русия през промосковския сепаратистки регион Приднестровие и Украйна.

Руският президент Владимир Путин каза този месец, че обвиненията от някои европейски столици, че Москва използва енергията като геополитическо оръжие по време на глобалната криза на доставките, са „политически заредено бърборене, което няма основание“.