ЕС отряза Лондон за ново споразумение за Северна Ирландия

Плакат край Нюри в Северна Ирландия, Великобритания, 31 януари 2020 г. [EPA-EFE / AIDAN CRAWLEY]

Великобритания поиска в сряда (21 юли) Европейския съюз да се съгласи да пренапишат сделката за надзор на проблематичната търговия след Брекзит, която засяга Северна Ирландия. Това се случва само една година след като споразумението беше съгласувано с блока. Брюксел отхвърли предложението.

Протоколът за Северна Ирландия беше част от споразумението за Брекзит, подкрепено от премиера Борис Джонсън, което окончателно сложи печат на развода на Великобритания с ЕС четири години след като избирателите подкрепиха напускането на референдум.

Бизнесът в Северна Ирландия твърди, че настоящата ситуация вреди на търговията, а някои пробритански групи протестираха. Според тях има опасения от връщането към насилието, което тормози провинцията в продължение на три десетилетия.

„Не можем да продължим така“, каза министърът за Брекзит Дейвид Фрост пред парламента в сряда. Той подчерта, че Лондон иска нов „баланс“, който да премахне надзора на ЕС върху споразумението, и че Великобритания вече има право едностранно да се отклонява от части от него.

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти виждат митническите проверки като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, „истински“ изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович беше категоричен, че протоколът не може да бъде преработен, като заяви, че Джонсън и Фрост са го договорили.

„Няма да се съгласим за предоговаряне на протокола“, каза той. „Спазването на международните правни задължения е от първостепенно значение.“, обяви Шефчович.

Протоколът се отнася за най-деликатната част от раздялата между Брюксел и Лондон: как да се осигури мир, който бе донесен в провинцията чрез посредничеството на САЩ с мирното споразумение от 1998 г., чрез поддържане на отворена граница и без отваряне на задната врата през съседна Ирландия към единния пазар на ЕС от 450 милиона души.

В момента се изискват проверки на стоки между континенталната част на Великобритания и Северна Ирландия, която остава част от митническото пространство на ЕС. Това се оказа бреме за компаниите и пробритански настроените групи, които яростно подкрепят оставането на провинцията в частта на Обединеното кралство.

Сделката за Брекзит беше подписана и одобрена от британския парламент през декември 2020 г.

Фрост заяви, че споразумението не работи както Великобритания е очаквала и има основание да се позове на член 16 от протокола, който позволява на всяка от страните да се откаже от условията си, ако се окажат неочаквано вредни.

„Въпреки това стигнахме до извода, че не е подходящият момент да го направим“, каза той. „Виждаме възможност да се процедира по различен начин, да се намери нов път за постигане на съгласие с ЕС чрез преговори, нов баланс в нашите договорености, обхващащи Северна Ирландия, в полза на всички.“, допълни той.

Фрост подчерта, че се надява, че ЕС ще проучи конструктивно британските предложения, за да намери положителен път напред.

Въпреки многократните британски оплаквания, ЕС отказа да промени протокола, защото се страхува, че трудно охраняемата граница  на членката на ЕС Ирландия може да позволи на стоките да навлязат на неговия единен пазар, без да отговарят на регулаторните стандарти.

„Ще продължим да се ангажираме с Обединеното кралство, също и по направените днес предложения“, заяви Шефчович. „Готови сме да продължим да търсим работещи решения, в рамките на протокола, в интерес на всички общности в Северна Ирландия.“, уточни той.

Ройтерс съобщи в понеделник, че Джонсън заплашва да предприеме едностранни действия.

„Не е необичайно да предоговаряте“

Голяма част от онова, което Великобритания предложи като алтернативна система, беше отхвъряно от ЕС през четирите години на трудни преговори. Ирландският външен министър Саймън Коуни заяви, че всяко решение трябва да остане в рамките на договорения протокол.

Фрост заяви, че Великобритания иска „нормална договорна рамка“, която „е по-благоприятна за усещането за истинско и справедливо партньорство“ и няма да бъде подчинена на институциите на ЕС и Съда на Европейските общности.

„Не виждаме какво не е наред. Всеки би си помислил, че е много необичайно нещо да предоговаряш договор; разбира се, че не е ”, каза той пред депутатите.

Неговата позиция беше приветствана като значителна стъпка напред от Демократичната юнионистка партия, която споделя властта в делегираното северноирландско правителство.

Въпреки че проверките на стоки, които влизат в Северна Ирландия от Великобритания, досега бяха относително по-снизходителни, големите търговци на дребно казват, че трудно се справят и може да се наложи да прехвърлят веригите за доставка от Великобритания към ЕС.

Фрост призова за „период на застой“, който да удължи сегашните гратисни периоди и да замрази съществуващите правни действия.

Великобритания вече едностранно удължи един гратисен период, като намали проверките на пратките с охладени месни продукти, а по-късно ЕС се съгласи, че това може да се прилага до септември, за да се прекрати спор, наречен „война за колбаси“.

Търговската верига „Маркс и Спенсър“ заяви, че заради сегашния вид на протокола ще има „празнини по рафтовете“ в Северна Ирландия тази Коледа. Най-големият търговец на дребно коментира, че  допълнителните документи затрудняват влизането на стоки в Ирландия и Франция, тъй като Великобритания официално напусна единния пазар на ЕС на 1 януари, и че след като бяха въведени пълни проверки за Северна Ирландия, цените на много стоки ще се вдигнат.

Консорциумът за търговия на дребно в Северна Ирландия заяви, че пълното разгръщане на протокола може да доведе до нови тарифи.

„Всяко решение трябва да бъде договорено с ЕС, тъй като без това не може да има стабилност“, каза директорът на консорциума.

През април избухнаха едни от най-тежките бунтове в провинцията след споразумението от 1998 г., породени от гняв заради протокола. Пробритански паравоенни групировки предупредиха Джонсън през март, че спират подкрепата за мирното споразумение заради опасения за сделката за Брекзит.