ЕС очаква от Байдън “нов трансатлантически пакт“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. [EPA-EFE/Virginia Mayo]

Часове преди Джо Байдън да положи клетва като следващ президент на САЩ, лидерите на ЕС отправят покана за по-тясно сътрудничество, но също така предупреждават, че четири години управление на Тръмп са променили естеството на трансатлантическите връзки.

“Тази нова ера за Америка е моментът, който чакахме толкова дълго“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. Тя приветства встъпването в длъжност на Байдън като “ярко доказателство, че отново след четири дълги години , Европа има приятел в Белия дом.”

“Съединените щати се завърнаха и Европа е готова да се свърже отново със стария си и доверен партньор, за да вдъхне нов живот на заветния ни съюз“, добави тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обаче подчерта, че трансатлантическите отношения са “много пострадали” при Тръмп и “светът е станал по-сложен, по-малко стабилен и по-малко предсказуем”.

“Имаме различия и те няма да изчезнат с магическа пръчка. Изглежда, че Америка се е променила и начинът, по който я възприема Европа и останалия свят, също се е променил “, каза Мишел.

Тази промяна означава, че “европейците трябва да вземат нашата съдба твърдо в свои ръце, да защитават нашите интереси и да популяризират нашите ценности. ЕС избира своя курс и няма да чака разрешение за вземане на собствени решения “, каза той.

Неговите коментари бяха последните в поредица от по-критични изявления на европейските лидери, които бяха в контраст с тихия тон на Европа през по-голямата част от четиригодишното управление на Тръмп.

Мишел също повтори намерението на ЕС да възстанови връзките и призова Байдън да сформира “нов основополагащ пакт“ между Вашингтон и Европа за сигурността, просперитета, свободата и правата на човека.

“В първия ден от неговия мандат отправям тържествено предложение към новия президент: Нека изградим нов учредителен пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят“, каза Мишел по време на дебата в Европейския парламент.

Пет приоритета

Според него такава рамка би имала пет приоритета – засилване на многостранното сътрудничество, борба с COVID-19, справяне с изменението на климата, възстановяване на икономиката с цифрова трансформация и обединяване на усилията за сигурност и мир.

Фон дер Лайен добави и съвместно формиране на нова глобална цифрова регулация.

Тя каза, че макар да не е възможно “да се елиминира напълно някоя от тези тъмни сили“, довела до щурма на Капитолия на САЩ на 6 януари, речта на омразата и фалшивите новини не трябва да се разпространяват свободно в интернет.

“Тази политическа необуздана власт на големите интернет гиганти трябва да бъде спряна“, каза председателката на Еврокомисията и предложи да се създаде Съвет за технологии между ЕС и САЩ, като първа стъпка за изготвяне на платформа за глобално цифрово регулиране, към което други страни биха могли да се присъединят по-късно.

По отношение на климата Байдън се ангажира във вторник да се присъедини към Парижкото споразумение още в първия си ден на поста и си постави за цел постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., ход, който отразява собствените ангажименти на Европа.

Във вторник Мишел и Борел бяха домакини на вечеря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, за да проучат съвместните инициативи за засилване на отношенията между Брюксел и Вашингтон.

“Очакваме с нетърпение да работим с новоизбрания президент Джо Байдън за по-нататъшно укрепване на връзките между САЩ и Европа, тъй като сме изправени пред глобални предизвикателства, с които никой не може да се справи сам“, каза Столтенберг след вечерята.

Столтенберг покани Байдън да участва в среща на върха на НАТО  през пролетта, а Мишел предложи да се организира специална среща на върха между Байдън и лидерите на ЕС.

Европа, която е изправена пред множество геополитически предизвикателства от страна на Русия, а все повече и от Китай, по времето на Тръмп се чудеше дали ангажиментът на САЩ към нейната сигурност бавно ерозира след непрекъснатото изтъкване на недостатъците на НАТО заради разходите за отбрана и изтеглянето на хиляди американски войници от Германия.

Жозеп Борел обяви, че ще покани кандидата на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен на неофициална среща на външните министри на ЕС в Лисабон на 4-5 март, за да поднови сътрудничеството.

Отвъд Атлантическия океан, Блинкен очерта своята външнополитическа визия пред комисията по външни отношения на Сената на САЩ във вторник, обещавайки да се ангажира отново с глобалните си партньори.

Убеден европеец и многостранна личност, Блинкен беше заместник държавен секретар в администрацията на Обама и съветник по националната сигурност на вицепрезидента Байдън.