ЕС планира мащабна кампания за ваксинация в Източна Европа

Източник от ЕС заяви пред EURACTIV, че изпълнителната власт на ЕС подготвя кампания за повишаване на осведомеността под формата на видеоклипове, за да подчертае необходимостта от ваксинация. Тя ще бъде съобразена с нуждите и особеностите на Източна Европа. [ Shutterstock/BERMIX STUDIO ]

Европейската комисия подготвя мащабни информационни кампании за необходимостта от ваксинация в тясна координация с правителствата в Източна и Югоизточна Европа, научи EURACTIV.

Освен това тази седмица се очаква да бъдат одобрени още лекарства за борба с COVID-19 на фона на новото напрежение след решение, че дори ваксинираните журналисти ще се нуждаят от отрицателен PCR тест, за да участват в срещите на Съвета на ЕС по-късно тази седмица.

Източник от ЕС заяви пред EURACTIV, че изпълнителната власт на ЕС подготвя кампания за повишаване на осведомеността под формата на видеоклипове, за да подчертае необходимостта от ваксинация. Тя ще бъде съобразена с нуждите и особеностите на Източна Европа.

Източникът каза, че проектът все още е в ранен етап, но Брюксел подчертава важността му, като се има предвид, че разликата в темпа на ваксинация между Източна и Западна Европа остава значителна. 

Според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията  процентът на ваксиниране в източните и югоизточните държави-членки на ЕС остава доста под средния за ЕС (66,9% от общото ваксинирано население).

„Не можем да продължаваме така. Ако Източна Европа не  ускори темповете, ние никога няма да сложим край на пандемията“, каза източникът. 

Цифрите са особено разочароващи в държави като България и Румъния, където само 26,9% и 39% от общото население са ваксинирани. 

Според проекта за заключение от срещата на върха по-късно тази седмица, лидерите на ЕС внимават с формулировката по отношение на дискусията за задължителната ваксинация. 

Миналата седмица заместник-председателят на Комисията Маргаритис   Схинас заяви пред EURACTIV, че срещата на върха ще бъде „възможност“ за лидерите да обсъдят въпроса.

„Европейският съвет потвърждава жизненоважното значение на ваксинацията в борбата срещу пандемията. Увеличаването на броя на ваксинираните и прилагането на бустер дози са от решаващо значение. В този контекст преодоляването на колебанията за ваксините, включително чрез справяне с дезинформацията, остава ключово“, се казва в проектозаключението. 

Източникът от ЕС каза, че подходът ще бъде или „австрийски начин“ с налагане на задължителна ваксинация и глоби, или подобен на италианския начин с „Super COVID Pass“, което прави ежедневния живот на неваксинираните доста труден.  

Според заключенията Съветът на ЕС също така призовава за бързо прилагане на ревизираните препоръки на Съвета за пътуванията в рамките на и до ЕС, включително валидността на сертификатите за ваксинация. 

EURACTIV беше информиран, че за да бъде валиден ковид сертификатът за пътуване, третата доза трябва да бъде направена в рамките на девет месеца от последната доза. Мярката ще се прилага от февруари 2022 г. 

EU COVID пропускът не е валиден за срещи на върха на ЕС

Очаква се лидерите на ЕС да засегнат въпроса за задължителната ваксинация. В същото време решението на медийните служби на Съвета на ЕС да не приемат сертификата за ковид на ЕС за журналисти, участващи в срещата на върха на 16-17 декември, предизвика гняв. 

В навечерието на двете срещи на високо ниво в Брюксел –  среща на лидерите на блока в четвъртък (16 декември), както и среща на върха с техните колеги от Източното партньорство предния ден, пресцентърът на Съвета на ЕС съобщи на всички акредитирани представители на медиите, те трябва да отговарят на едно от следните условия:

„Да имат отрицателен PCR тест, направен възможно най-близо до датите на срещите и не повече от 48 часа преди началото на срещата“, информираха от  институцията по имейл.

Това на практика означава, че сертификатът за ковид дори на напълно ваксинирани журналисти няма да бъде признат. 

Като алтернатива, репортерите биха могли да изберат „да са получили сертификат от лекар, в който се посочва, че лицето се е възстановило от COVID-19 в рамките на период от максимум шест месеца“.

Попитан от EURACTIV дали сертификат за възстановяване на ЕС вместо този, издаден от неуточнен лекар, отговаря на изискванията, пресекипът каза: „Все пак ще имате нужда от отрицателен PCR тест“.

Тази седмица ще бъдат одобрени нови лекарства за  ковид 

Междувременно източник от ЕС каза пред EURACTIV, че се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри повече лекарства за справяне с COVID-19. 

Еврорегулаторът вече одобри четири лекарства, а други четири са изпратени за разрешение за употреба.

Източникът от ЕС даде да се разбере, че гражданите не трябва да разчитат на лекарствата. „Основният приоритет остава да се ваксинираме“, посочи той.