ЕС подкрепи Франция и пита: Америка завърна ли се?

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел е домакин на среща с европейските външни министри в централата на ЕС на 20 септември 2021 г. в Ню Йорк. [European Union, 2021. Source: EC - Audiovisual Service]

Външните министри на Европейския съюз изразиха подкрепа и солидарност с Франция в понеделник (20 септември) по време на среща в Ню Йорк, където обсъдиха отмяната на Австралия на поръчка за 40 милиарда долара за подводници от Франция в полза на споразумение между САЩ и Обединеното кралство.

Върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел заяви след срещата при закрити врати в кулоарите на годишната среща на световните лидери на ООН, че за постигането на стабилен и мирен индо-тихоокеански регион, където Китай е велика сила във възход е необходимо „повече сътрудничество, повече координация, по-малко фрагментиране“.

Австралия заяви миналата седмица, че ще отмени поръчка за конвенционални подводници от Франция и вместо това ще построи най-малко осем подводници с ядрен двигател с американска и британска технология, след като сключи партньорство за сигурност с тези държави под името AUKUS.

„Разбира се, бяхме изненадани от това съобщение“, каза Борел.

Решението разгневи Франция и по-рано в понеделник в Ню Йорк френският външен министър Жан-Ив льо Дриан обвини администрацията на американския президент Джо Байдън, че продължава тенденциите на своя предшественик Доналд Тръмп за „едностранност, непредсказуемост, бруталност и незачитане на партньора си“.

САЩ се опитаха да успокоят гнева във Франция, която им е съюзник в НАТО. Френският президент Еманюел Макрон и президентът на САЩ Джо Байдън трябва да разговарят по телефона през следващите няколко дни.

„Ние сме съюзници, говорим и не се крием, разработваме различни стратегии. Така че има криза на доверието“, каза Льо Дриан. „Така че всичко това се нуждае от изясняване и обяснение. Може да отнеме време.“, добави той.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви в понеделник, че очаква Байдън да „потвърди ангажимента ни да работим с един от най-старите ни и най-близки партньори по редица предизвикателства, пред които е изправена световната общност“, когато говори с Макрон.

Не е ясно дали спорът ще има последици за следващия кръг от търговски преговори между ЕС и Австралия, насрочен за 12 октомври. Борел се срещна с австралийския външен министър Марис Пейн в Ню Йорк в понеделник.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че му е трудно да разбере хода на Австралия, Великобритания и САЩ.

„Защо? Защото с новата администрация на Джо Байдън Америка се завръща. Това беше историческото послание, изпратено от тази нова администрация и сега имаме въпроси. Какво означава – Америка се завръща? В САЩ или някъде другаде? Не знаем“, каза той пред репортери в Ню Йорк.

Ако Китай е основният фокус на Вашингтон, тогава е „много странно“ САЩ да се присъединят към Австралия и Великобритания, каза той, като нарече решението „отслабване на трансатлантическия съюз“.

Висши служители от САЩ и Европейския съюз трябва да се срещнат в Питсбърг, Пенсилвания, по-късно този месец за встъпителната среща на новосъздадения Съвет за търговия и технологии на САЩ и ЕС, но Мишел каза, че някои членове на ЕС настояват срещата да бъде отложена.