ЕС подновява доставките на ваксината на Джонсън и Джонсън

[EPA-EFE / Szilard Koszticsak]

Европейските страни подновиха използването на ваксината срещу COVID-19 на Джонсън и Джонсън в сряда (21 април). С нейна помощ те се надяват да ускорят ваксинационните си кампании. Европейският регулаторен орган даде зелена светлина на ваксината и доставките ѝ бяха подновени след едноседмична пауза.

От германското министерство на здравеопазването посочиха, че скоро ще започнат доставки до федералните провинции и че семейните лекари трябва да възобновят употребата на ваксината от сряда. Франция ще получи ваксината следващата седмица.

Нидерландия също планира да започне използването на ваксината на Джонсън и Джонсън следващата седмица.

Към сряда малко над 320 000 дози са пристигнали в десет държави, според данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

Полша и Нидерландия са закупили съответно 117 600 и 79 200 дози.

Това е само малка част от 134-те милиона дози ваксини срещу COVID-19, изпратени от началото на доставките преди почти четири месеца.

Подновяването на доставките на четвъртата ваксина, разрешена за употреба в Европа, дава надежда на правителствата, които се борят за доставки след бавния старт на ваксинационните си кампании, производствените проблеми и възникалите страхове за безопасност. Някои европейски страни отбелязват пик на заразените, което ги принуди да възстановят по-стриктните мерки.

До края на юни Джонсън и Джонсън трябва да доставят 55 милиона дози от ваксина в ЕС.

Новите доставки идват след като във вторник Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че е открила възможна връзка между ваксината на Джонсън и Джонсън и редки проблеми със съсирването на кръвта при възрастни, които са били ваксинирани с нея в Съединените щати. ЕМА обаче съобщи, че ползите от еднократната доза надвишават рисковете.

От Джонсън и Джонсън обявиха във вторник, че ще възобновят доставките, но не дадоха никакви подробности за срок.

Компанията спря пратките миналия вторник, само няколко дни след пускането на ваксината в ЕС, след като регулаторите на САЩ и ЕС започнаха разследване за случаи на редки мозъчни тромбози, съчетани с нисък брой тромбоцити, за които се съобщава при шест жени.

Преди спирането на пратките в ЕС са използвани много малко ваксини на Джонсън и Джонсън.

Въпреки че EMA обяви, че счита ваксината за безопасна, решението дали да влезе в употреба е на държавите-членки на Европейския съюз. Регулаторният орган зае позиция, подобна на тази за ваксината на конкурентната АстраЗенека.

Експертите предупредиха, че контролът върху ваксината на АстраЗенека и тази на Джонсън и Джонсън може да наруши доверието във ваксините, въпреки че случаите на тромбози са изключително редки.

Министерството на здравеопазването на Италия препоръча ваксината на Джонсън и Джонсън да се използва за хора над 60-годишна възраст.

В Германия не стана веднага ясно дали регулаторите ще ограничат употребата на ваксината на Джонсън и Джонсън до определена възрастова група, както беше направено с ваксината на АстраЗенека. Германската комисия по ваксините също я препоръча за хора над 60 години. Комисията, известен като STIKO, трябва да заседава в четвъртък.

Датският здравен орган очаква да обяви решението си следващата седмица, докато се проведат допълнителни разследвания относно възможната връзка на ваксината с редките случаи на тромбози.

По-късно тази седмица американските регулатори ще решат дали да подновят използването на ваксината. Близо 8 милиона души в САЩ са били ваксинирани с Джонсън и Джонсън.

От компанията посочиха, че работят в тясно сътрудничество с регулаторите и отбеляза, че не е установена ясна причинно-следствена връзка между случаите на тромбози и ваксината.