ЕС поиска знамето му да се вее на откриването на Олимпийските игри в Токио

Националното знаме на Япония е издигнато до олимпийския флаг по време на церемонията по предаването на Олимпийския огън за летните олимпийски игри в Токио 2020 на стадион Панатеней в Атина, Гърция, 19 март 2020 г. [EPA-EFE/ARIS MESSINIS / POOL]

Европейският комисар Маргаритис Схинас и словенският премиер Янез Янша в неделя (18 юли) заявиха, че са помолили спортисти от Словения, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, да получат право да носят звездния флаг на блока, както и собственото им национално знаме на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Токио.

Носенето на знамето на ЕС заедно със собственото би “направило словенските спортисти посланици за европейско единство и ценностите, които стоят в основата на нашия Ссъюз, които съвпадат с тези на олимпийското движение“, пишат Схинас и Янша в писмо до президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Схинас, чието портфолио в екипа на Комисията включва “насърчаване на европейския начин на живот“ и спорта,  пише, че знамето може да бъде “символ на мирно съжителство, толерантност и солидарност“.

“Ще ви подкрепим изцяло по какъвто и да е начин, който сметнете за подходящ при въвеждането на този специален и исторически жест“, казват еврокомисарят и премиерът. Те добавят, че знамето може да “служи като мощно представяне на това как единството и мирът трябва да бъдат празнувани чрез това събитие. Това е от основно значение, както за европейския, така и за олимпийския дух”.

“Вярваме, че като две организации, обединени от тези споделени ценности, Европейският съюз и Международният олимпийски комитет са уникално поставени да насърчават мира и разбирателството в момент, когато светът има най-голяма нужда от него“, пишат Янша и Схинас.

Олимпийските игри трябва да се проведат от 23 юли до 8 август в Токио, Япония.

Министърът на Франция по европейските въпроси Клеман Бон беше сред първите, които реагираха и заяви,че “напълно подкрепя“ идеята.

Не за първи път ЕС предприема подобна стъпка.

През 2004 г. тогавашният председател на Европейската комисия Романо Проди призова атлети от държави-членки на ЕС да развеят знамето на ЕС, както и собственото си национално знаме по време на Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин, Китай.

Страната, която няма да може да развее знамето си в Токио, е Русия. Руските спортисти ще се състезават под знамето на Руския олимпийски комитет. Арбитражният спортен съд взе това решение заради обвинения в употреба на допинг.