ЕС помага на Румъния в комуникационната кампания за ваксиниране

Европейската комисия и нейното представителство в Румъния стартираха комуникационна кампания за ваксинация в една от страните с най-ниски нива на ваксинарани в ЕС.[Shutterstock / Александрос Михайлидис]

Европейската комисия и нейното представителство в Румъния стартираха ваксинационна комуникационна кампания в една от страните с най-ниски нива на ваксинарани в ЕС.

Кампанията стартира във вторник (14 декември) и се състои от 40-секундно видео, което ще бъде излъчено по румънските телевизии и радиостанции в продължение на седем седмици. Видеото съдържа свидетелства на хора, които са загубили близки от COVID-19.

В Румъния само 39% от населението е напълно ваксинирано и темпът на ваксинация е в низходящ.

„Пропуските във ваксинацията не само увеличават рисковете от тежко заболяване, хоспитализация и загуба на живот; те също така оставят място за по-тежки и трансмисивни варианти. Това е риск не само за Румъния, но и за ЕС като цяло“, посочи Стела Кириакидес, комисар по здравеопазване и безопасност на храните.

Европейската комисия предоставя и обширна информация в социалните медии, за да насърчи информиран дебат относно ролята на ваксинацията в борбата с пандемията.

Както EURACTIV вече съобщи, Европейската комисия ще работи с правителствата в Източна и Югоизточна Европа по мащабни кампании за информираност относно необходимостта от ваксиниране.